“Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen.”

Edellinen teksti Seuraava teksti

Kuuntele podcastina

2. Tim. 3:10–17

10 Sinä olet uskollisesti seurannut minun opetustani, elämäntapaani, pyrkimystäni, uskoani, kärsivällisyyttäni, rakkauttani ja kestävyyttäni 11 niissä vainoissa ja kärsimyksissä, joita sain osakseni Antiokiassa, Ikonionissa ja Lystrassa. Millaisia vainoja olenkaan saanut kestää! Ja kaikista Herra on minut pelastanut. 12 Mutta vainon kohteeksi joutuvat kaikki ne, jotka haluavat elää hurskaasti Kristuksen Jeesuksen omina. 13 Kelvottomat ihmiset ja petkuttajat menevät pahuudessa yhä pitemmälle, eksyttäen muita ja eksyen itse. 14 Pidä sinä kiinni siitä, minkä olet oppinut. Sinähän olet siitä varma, koska tiedät, keiltä olet sen oppinut. 15 Olet myös jo lapsesta asti tuntenut pyhät kirjoitukset, jotka voivat antaa sinulle viisautta, niin että pelastut uskomalla Kristukseen Jeesukseen. 16 Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään. 17 Näin Jumalan ihmisestä tulee täydellinen ja kaikkeen hyvään kykenevä.

Lue laajemmin: 2. Tim. 3:10–4:8

10 Sinä olet uskollisesti seurannut minun opetustani, elämäntapaani, pyrkimystäni, uskoani, kärsivällisyyttäni, rakkauttani ja kestävyyttäni 11 niissä vainoissa ja kärsimyksissä, joita sain osakseni Antiokiassa, Ikonionissa ja Lystrassa. Millaisia vainoja olenkaan saanut kestää! Ja kaikista Herra on minut pelastanut. 12 Mutta vainon kohteeksi joutuvat kaikki ne, jotka haluavat elää hurskaasti Kristuksen Jeesuksen omina. 13 Kelvottomat ihmiset ja petkuttajat menevät pahuudessa yhä pitemmälle, eksyttäen muita ja eksyen itse. 14 Pidä sinä kiinni siitä, minkä olet oppinut. Sinähän olet siitä varma, koska tiedät, keiltä olet sen oppinut. 15 Olet myös jo lapsesta asti tuntenut pyhät kirjoitukset, jotka voivat antaa sinulle viisautta, niin että pelastut uskomalla Kristukseen Jeesukseen. 16 Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään. 17 Näin Jumalan ihmisestä tulee täydellinen ja kaikkeen hyvään kykenevä.

4 1 Minä vannotan sinua Jumalan ja Kristuksen Jeesuksen nimessä, hänen, joka on tuomitseva elävät ja kuolleet, ja hänen ilmestymisensä ja hänen valtakuntansa kautta: 2 julista sanaa, astu esiin sopivaan ja sopimattomaan aikaan, nuhtele, moiti ja kehota, aina kärsivällisesti opettaen. 3 Tulee näet aika, jolloin ihmiset eivät siedä kuulla tervettä oppia vaan haalivat itselleen halunsa mukaisia opettajia kuullakseen sitä mitä kulloinkin mieli tekee. 4 He tukkivat korvansa totuudelta ja kääntyvät kuuntelemaan taruja. 5 Mutta pysy sinä järkevänä kaikissa tilanteissa, kestä vaivat, julista evankeliumia ja hoida virkasi tehtävät.

6 Minut itseni uhrataan jo pian, lähtöni hetki on tullut. 7 Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. 8 Minua odottaa nyt vanhurskauden seppele, jonka Herra, oikeudenmukainen tuomari, on antava minulle tulemisensa päivänä, eikä vain minulle vaan kaikille, jotka hartaasti odottavat hänen ilmestymistään.

Mistä etsit suuntaa, kun olet elämässäsi eksyksissä?

Meitä ympäröi jatkuva tietotulva. Aina ei ole ollenkaan helppoa päättää, mikä tieto on hyödyllistä ja luotettavaa. Mutta jo ennen TV:n, internetin ja mobiilisovellusten aikaa oltiin samojen kysymysten ääressä: piti miettiä, mikä on totta ja miten erilaista informaatiota pitäisi käsitellä ja arvioida.

Paavali ohjasi Timoteusta pitämään kiinni siitä, mikä on oikein ja hyvää. Paavalin elämä oli suuri todistus siitä, että Jumala on uskollinen. Timoteus oli itsekin oppinut lapsesta asti luottamaan Jumalaan. Timoteus oli myös saanut lapsesta asti tuntea pyhät kirjoitukset, eli Raamatun (tuohon aikaan Vanhan testamentin, koska Uutta testamenttia ei vielä ollut kirjoitettu). Nämä kolme: Paavalin esimerkki, oma lapsesta saakka kantanut usko ja Raamatun sana olivat Timoteukselle luotettava kompassi elämässä ja kaikissa tehtävissä, joita seurakunnan johtaminen vaati.

Toisten kristittyjen elämäntarinat rohkaisevat ja antavat intoa omaankin uskonelämään. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin Raamatun lukeminen. Se on ikuinen ja täydellinen ohje ja perusta koko elämälle.

”Herra, kenen luo me menisimme? Sinulla on ikuisen elämän sanat.”
Joh. 6:68
Keskustelukysymyksiä ja ryhmätehtävä
 1. Onko sinulla joku ystävä tai sukulainen, joka on pysynyt verelläsi vaikeinakin aikoina? Mieti ja kerro.
 2. Kuka on sinun uskon esikuvasi? Millä tavalla ja missä asioissa hän on opettanut ja neuvonut sinua? Mikä merkitys hänellä on ollut elämääsi?
 3. Miksi kristittyjä vainotaan? Mitä tiedät nykyajan kristittyjen vainoista?
 4. Miksi Raamattua kannattaa opettaa myös lapsille?
 5. Muistatko itse oppineesi Raamatusta jotain jo lapsena? Mitä ja keneltä?
 6. Miksi Paavali suosittelee Timoteukselle Raamatun lukemista?
 7. Mikä on tärkein asia, jonka Raamatun lukeminen saa aikaan?
 8. Mitä edellä mainitusta asiasta seuraa?
 9. Onko joku raamatunkohta joskus nuhdellut sinua? Kerro.
 10. Mitä seuraa siitä, jos Raamattua pidetään vain hyvän elämän ohjekirjana?
 11. Mikä tekee kristitystä kykenevän tekemään hyvää?
 12. Onko Raamatun lukeminen muuttanut sinua jollain tavalla? Miten?

Tehtävä keskustelun jälkeen

Ohjeistus: Kirjoita jatko (yksi virke) ”Raamattua kannattaa lukea, koska…”
Purku: Luetaan lauseet peräkkäin ääneen.

Podcast: Raamattuohjelma Hetkinen – 9. Vieraana Jussi Miettinen, 2. Tim. osa 1

Raamattuohjelma Hetkisessä tutustutaan Raamatun kirjoihin ja raamatunlukuopas Hetkisen kirjoittajiin. Ohjelmia voi kuunnella yleisimmissä Podcast-palveluissa sekä osoitteessa anchor.fm/hetkinen

Video: Pyhien kirjoitusten lukeminen ääneen

Linkitetty BibleProjectin luvalla.

Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: