“Voita omaksesi ikuinen elämä, johon sinut on kutsuttu.”

Edellinen teksti Seuraava teksti

Kuuntele podcastina

1. Tim.6:11–19

11 Mutta sinä, Jumalan ihminen, karta kaikkea tätä! Pyri nuhteettomaan elämään, hurskauteen ja uskoon, pyri rakkauteen, kestävyyteen ja lempeyteen. 12 Käy uskon jalo kilpailu ja voita omaksesi ikuinen elämä, johon sinut on kutsuttu ja jonka olet tunnustanut päämääräksesi, kun monien todistajien läsnä ollessa lausuit hyvän tunnustuksen. 13 Jumala, kaiken elämän lähde, ja Kristus Jeesus, joka Pontius Pilatuksen edessä antoi todistuksensa ja lausui hyvän tunnustuksen, ovat todistajiani, kun kehotan sinua: 14 hoida sinulle määrättyä tehtävää tahrattomasti ja moitteettomasti siihen saakka, kun Herramme Jeesus Kristus ilmestyy. 15 Sen antaa aikanaan tapahtua

ylistettävä ja yksin hallitseva Jumala,
kuninkaiden Kuningas ja herrojen Herra.
16 Hän yksin on kuolematon,
hän asuu valossa, jota ei voi lähestyä.
Häntä ei yksikään ihminen ole nähnyt eikä voi nähdä.
Hänen on kunnia ja ikuinen valta. Aamen.

17 Varoita niitä, jotka tässä maailmassa ovat rikkaita, etteivät he ylpeilisi eivätkä panisi toivoaan epävarmaan rikkauteen, vaan Jumalaan, joka antaa kaikkea runsain mitoin nautittavaksemme. 18 Kehota heitä tekemään hyvää, keräämään rikkaudekseen hyviä tekoja ja jakamaan anteliaasti omastaan muille. 19 Näin he kokoavat itselleen aarteen, hyvän perustuksen tulevaisuutta varten, niin että voittavat omakseen todellisen elämän.

Lue laajemmin: 1. Tim. 6:3–21

3 Se, joka opettaa toisin eikä seuraa Herramme Jeesuksen Kristuksen terveellisiä sanoja ja uskomme mukaista oppia, 4 on pöyhkeä eikä ymmärrä mitään. Hänellä vain on kiihkeä halu väitellä ja kiistellä. Sellaisesta syntyy kateutta, riitaa, herjauksia, ilkeitä epäluuloja 5 ja alituista kinastelua sellaisten ihmisten kesken, jotka ovat menettäneet järkensä ja kadottaneet totuuden ja pitävät uskontoa vain tulolähteenä. 6 Suuri rikkauden lähde usko kyllä onkin, kun tyydymme siihen mitä meillä on. 7 Emme me ole tuoneet mitään mukanamme maailmaan emmekä voi viedä mitään täältä pois. 8 Kun meillä on ruoka ja vaatteet, saamme olla tyytyväisiä. 9 Ne, jotka tahtovat rikastua, joutuvat kiusaukseen ja lankeavat ansaan, monenlaisten järjettömien ja vahingollisten halujen valtaan, jotka syöksevät ihmiset tuhoon ja perikatoon. 10 Rahanhimo on kaiken pahan alkujuuri. Rahaa havitellessaan monet ovat eksyneet pois uskosta ja tuottaneet itselleen monenlaista kärsimystä.

11 Mutta sinä, Jumalan ihminen, karta kaikkea tätä! Pyri nuhteettomaan elämään, hurskauteen ja uskoon, pyri rakkauteen, kestävyyteen ja lempeyteen. 12 Käy uskon jalo kilpailu ja voita omaksesi ikuinen elämä, johon sinut on kutsuttu ja jonka olet tunnustanut päämääräksesi, kun monien todistajien läsnä ollessa lausuit hyvän tunnustuksen. 13 Jumala, kaiken elämän lähde, ja Kristus Jeesus, joka Pontius Pilatuksen edessä antoi todistuksensa ja lausui hyvän tunnustuksen, ovat todistajiani, kun kehotan sinua: 14 hoida sinulle määrättyä tehtävää tahrattomasti ja moitteettomasti siihen saakka, kun Herramme Jeesus Kristus ilmestyy. 15 Sen antaa aikanaan tapahtua

ylistettävä ja yksin hallitseva Jumala,
kuninkaiden Kuningas ja herrojen Herra.
16 Hän yksin on kuolematon,
hän asuu valossa, jota ei voi lähestyä.
Häntä ei yksikään ihminen ole nähnyt eikä voi nähdä.
Hänen on kunnia ja ikuinen valta. Aamen.

17 Varoita niitä, jotka tässä maailmassa ovat rikkaita, etteivät he ylpeilisi eivätkä panisi toivoaan epävarmaan rikkauteen, vaan Jumalaan, joka antaa kaikkea runsain mitoin nautittavaksemme. 18 Kehota heitä tekemään hyvää, keräämään rikkaudekseen hyviä tekoja ja jakamaan anteliaasti omastaan muille. 19 Näin he kokoavat itselleen aarteen, hyvän perustuksen tulevaisuutta varten, niin että voittavat omakseen todellisen elämän.

20 Pidä tallessa, Timoteus, se mikä on uskottu sinun haltuusi! Torju jumalattomat tyhjät puheet ja vastaväitteet, joita tiedon nimellä kulkeva valhetieto keksii. 21 Muutamat ovat ryhtyneet sen tunnustajiksi ja ovat eksyneet pois uskosta. Armo teille!

Millainen asema rahalla on nykymaailmassa? Entä omassa elämässäsi?

Paavali kirjoittaa edelleen Timoteukselle, nuorelle seurakunnan johtajalle. Edellä Paavali on puhunut rahasta ja siitä, miten rahan ja rikastumisen himo johtaa kaikenlaiseen väärään ja pahaan, jopa eroon Jumalasta. Nyt hän esittää vaihtoehdon rahan keräämiselle. Elämän onni ei perustu rikkauteen vaan hyvään omaantuntoon ihmisten ja Jumalan edessä. Miten se sitten saavutetaan?

Paavalin mukaan pitäisi voittaa uskon kilpailu. Mitä Paavali tarkoittaa tällä kilpailulla? Missä asioissa kilpaillaan ja kenen kanssa? Ensinnäkin kilpailu on ihan henkilökohtainen, tarkoitus ei ole verrata itseään muihin. Toinen, hiukan kummallinen seikka on se, että kilpailu on jo voitettu. Jeesus on voittanut kilpailun Paholaisen kanssa, ja me saamme siirtyä voittajan puolelle.

Vaikka ihminen seuraisi Jeesusta, vanha syntinen olemus pysyy kuitenkin hänessä kiinni ja houkuttelee tekemään toisin kuin Jumala sanassaan neuvoo. Tässä on kilpailun paikka! Jos tuntee hyvin, mitä Raamatussa sanotaan, osaa huomata virheensä ja pyrkiä oikeaan suuntaan. Se joka käy jumalanpalveluksessa tai hengellisissä tilaisuuksissa, antaa muille kristityille mahdollisuuden korjata itsensä pois harhapoluilta. Omilla teoillaan ei kukaan itseään pelasta, mutta tunnustamalla virheensä ja vääryytensä Jumalalle ja ihmisille ja pyrkimällä hyvään ja oikeaan, pysyy voittajan puolella eikä huomaamattaan lähde juoksemaan sellaista polkua, joka ei johdakaan maaliin.

”En tarkoita, että olisin jo saavuttanut päämääräni tai jo tullut täydelliseksi. Mutta pyrin kaikin voimin saavuttamaan sen, kun kerran Kristus Jeesus on ottanut minut omakseen.”
Fil. 3:12
Keskustelukysymyksiä
  1. Millaisissa asioissa sinun pitäisi kilpailla itsesi kanssa?
  2. Millaista on ”nuhteeton elämä”?
  3. Tämä raamatunkohta sisältää hymnin (laulun sanat). Millaisen kuvan Jumalasta se antaa?
  4. Mikä voi olla rikkauden seuraus? Miksi sitä pitää välttää?
  5. Voisitko päättää jo etukäteen, mitä teet, jos joudut valintatilanteeseen oikean ja väärän välillä? Miten toimisit sellaisessa tilanteessa?
Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: