“Olitte ennen Jumalasta vieraantuneita.”

Edellinen teksti Seuraava teksti

Kuuntele podcastina

Kol. 1:21–23

21 Tekin olitte ennen Jumalasta vieraantuneita ja häntä kohtaan vihamielisiä, kun elitte pahojen tekojenne vallassa. 22 Mutta nyt hän on tehnyt teidän kanssanne sovinnon, kun Kristus omassa ruumiissaan kärsi kuoleman asettaakseen teidät pyhinä, nuhteettomina ja moitteettomina Jumalan eteen. 23 Teidän on vain pysyttävä lujina uskon perustalla, horjahtamatta pois siitä toivosta, jonka teidän kuulemanne evankeliumi antaa. Tämä evankeliumi on julistettu kaikille luoduille taivaan alla, ja minusta, Paavalista, on tullut sen palvelija.

Lue laajemmin: Kol. 1:1–23

1 Paavali, Jumalan tahdosta Kristuksen Jeesuksen apostoli, ja veli Timoteus 2 tervehtivät Kolossan pyhiä, Kristukseen uskovia veljiä. Jumalan, meidän Isämme, armo ja rauha teille.

3 Me kiitämme aina Jumalaa, Herramme Jeesuksen Kristuksen Isää, kun rukoilemme teidän puolestanne. 4 Olemmehan saaneet kuulla teidän uskostanne Kristukseen Jeesukseen ja siitä rakkaudesta, jota osoitatte kaikkia pyhiä kohtaan 5 sen lupauksen kannustamina, jonka toteutuminen odottaa teitä taivaassa. Tästä toivosta te kuulitte jo silloin, kun teille julistettiin totuuden sana, 6 kun evankeliumi tuli teidän luoksenne. Samalla tavoin kuin kaikkialla maailmassa se on teidänkin keskuudessanne kantanut hedelmää ja kasvanut siitä päivästä lähtien, jolloin saitte kuulla Jumalan armosta ja tulitte sen tuntemaan sellaisena kuin se todella on. 7 Epafras, jolta olette sen kuulleet, on rakas työtoverimme, joka uskollisesti palvelee Kristusta teidän hyväksenne. 8 Hän on myös kertonut meille siitä rakkaudesta, jonka Henki on teissä synnyttänyt.

9 Siitä lähtien, kun saimme tästä kuulla, mekin olemme lakkaamatta rukoilleet teidän puolestanne ja pyytäneet, että te saisitte runsaasti hengellistä viisautta ja ymmärrystä ja tulisitte täydelleen tuntemaan Jumalan tahdon. 10 Rukoilemme, että eläisitte Herralle kunniaksi ja kaikessa hänen mielensä mukaan ja että kantaisitte hedelmää tekemällä kaikkea hyvää ja kasvaisitte Jumalan tuntemisessa. 11 Hänen kirkkautensa voima ja väkevyys vahvistakoon teitä olemaan aina kestäviä ja kärsivällisiä.

12 Kiittäkää iloiten Isää, joka on tehnyt teidät kelvollisiksi saamaan pyhille kuuluvan perintöosan valon valtakunnasta. 13 Hän on pelastanut meidät pimeyden vallasta ja siirtänyt meidät rakkaan Poikansa valtakuntaan, 14 hänen, joka on meidän lunastuksemme, syntiemme anteeksianto.

15 Hän on näkymättömän Jumalan kuva,
esikoinen, ennen koko luomakuntaa syntynyt.
16 Hänen välityksellään luotiin kaikki,
kaikki mitä on taivaissa ja maan päällä,
näkyvä ja näkymätön,
valtaistuimet, herruudet,
kaikki vallat ja voimat.
Kaikki on luotu hänen kauttaan
ja häntä varten.
17 Hän on ollut olemassa ennen kaikkea muuta,
ja hän pitää kaiken koossa.
18 Hän on myös ruumiin pää, ja ruumis on seurakunta.
Hän on alku.
Hän nousi esikoisena kuolleista,
jotta hän olisi kaikessa ensimmäinen.

19 Jumala näki hyväksi
antaa kaiken täyteyden asua hänessä
20 sekä hänen välityksellään tehdä sovinnon
ja hänen ristinsä verellä vahvistaa rauhan
kaiken kanssa, mitä on maan päällä ja taivaissa.

21 Tekin olitte ennen Jumalasta vieraantuneita ja häntä kohtaan vihamielisiä, kun elitte pahojen tekojenne vallassa. 22 Mutta nyt hän on tehnyt teidän kanssanne sovinnon, kun Kristus omassa ruumiissaan kärsi kuoleman asettaakseen teidät pyhinä, nuhteettomina ja moitteettomina Jumalan eteen. 23 Teidän on vain pysyttävä lujina uskon perustalla, horjahtamatta pois siitä toivosta, jonka teidän kuulemanne evankeliumi antaa. Tämä evankeliumi on julistettu kaikille luoduille taivaan alla, ja minusta, Paavalista, on tullut sen palvelija.

Mikä on suurin tulevaisuuteen liittyvä toiveesi?

Välien katkeaminen on aina ikävä asia. Ihminen katkaisi välinsä Jumalan kanssa olemalla tottelematon ja lankeamalla syntiin. Vika oli siis ihmisessä. Mutta silti Jumala itse teki sovinnon maksamalla synneistämme sen hinnan, joka meidän itsemme olisi kuulunut maksaa.

Kun Jumala tulee ihmiseen Pyhän Henkensä kautta, elämä muuttuu. Pyhä Henki saa mahdollisuuden muovata kristityn elämää Jumalan tahdon mukaiseksi. Tämä ei ole helppo eikä suora tie, niin syvällä synti meissä asuu. Eikä kenestäkään täysin synnitöntä tulekaan Jeesukseen uskomisen myötä. Paavali kuitenkin huomasi jo selvän muutoksen kolossalaisten elämässä. Samalla tavoin voi nykyäänkin huomata suuria muutoksia niiden ihmisten käytöksessä ja asenteissa, jotka ovat ennen palvelleet muita jumalia tai ovat eri tavoin olleet syvällä pahan vallassa, ja sitten tulleet Jeesuksen omiksi. Kiroilu vaihtuu ylistykseen ja ärhentely lempeyteen. Välillä vanha olemus voi putkahtaa esiin, mutta Jumala jatkaa työtään. Kerran taivaassa kaikki Jeesukseen uskovat saavat jättää vanhan syntisen olemuksensa ja elää ikuisessa ilossa ja rauhassa Jumalan kanssa.

”Jumala itse teki Kristuksessa sovinnon maailman kanssa eikä lukenut ihmisille viaksi heidän rikkomuksiaan.”
2. Kor. 5:19
Keskustelukysymyksiä
  1. Oletko ollut joskus Jumalaa kohtaan vihamielinen? Millainen suhteesi häneen on nyt?
  2. Mikä on Jumalan tekemän sovinnon seuraus? Mitä ajattelet siitä?
  3. Mitä kaikkea evankeliumi, eli sanoma Jeesuksesta, Paavalin mukaan vaikuttaa?
  4. Millä tavalla tämä raamatunkohta innostaa viemään evankeliumia eteenpäin?
  5. Kaipaatko elämääsi muutosta? Onko Raamatun lukeminen muuttanut sinussa jotain?
Video: Esittelyssä Kolossalaiskirje

Linkitetty BibleProjectin luvalla.

Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: