“Herra avasi hänen sydämensä ottamaan vastaan.”

Edellinen teksti Seuraava teksti

Kuuntele podcastina

Ap. t. 16:6–15

6 He jatkoivat sitten matkaa Frygian ja Galatian halki, sillä Pyhä Henki esti heitä julistamasta sanaa Aasian maakunnassa. 7 Mysian puolelle tultuaan he yrittivät lähteä Bityniaan, mutta Jeesuksen Henki ei sallinut sitä, 8 ja niin he kulkivat Mysian kautta ja tulivat Troakseen.

9 Yöllä Paavali näki näyn. Makedonialainen mies seisoi hänen edessään ja pyysi: ”Tule meren yli tänne Makedoniaan ja auta meitä.” 10 Kun Paavali oli nähnyt tämän näyn, me hankkiuduimme heti lähtemään Makedoniaan, sillä ymmärsimme, että Jumala oli kutsunut meidät julistamaan evankeliumia siellä.

11 Niin siis lähdimme Troaksesta. Purjehdimme suoraan Samothrakeen ja sieltä seuraavana päivänä Neapoliiseen. 12 Sieltä jatkoimme matkaa Filippiin, roomalaiseen siirtokuntaan, joka on ensimmäisiä kaupunkeja Makedoniaan tultaessa. Viivyimme siellä muutamia päiviä.

13 Sapattina menimme kaupungin ulkopuolelle joen rantaan; arvelimme, että siellä olisi rukouspaikka. Istuuduimme sinne ja puhuimme naisille, joita siellä oli koolla. 14 Meitä kuuntelemassa oli myös muuan Lyydia, jumalaapelkäävä nainen, joka oli kotoisin Tyatirasta ja kävi kauppaa purppurakankailla. Herra avasi hänen sydämensä ottamaan vastaan sen mitä Paavali puhui, 15 ja hänet ja hänen perhekuntansa kastettiin. Hän sanoi sitten meille: ”Jos kerran pidätte minua Herraan uskovana, tulkaa kotiini ja jääkää vieraikseni.” Hän vaatimalla vaati meitä tulemaan.

Lue laajemmin: Ap. t. 16–20
Lue Ap. t. 16–20 tästä

Oletko joskus kokenut, että jotkin ovet selvästi sulkeutuvat edessäsi, mutta jotkin toiset, yllättävätkin, yhtäkkiä avautuvat?

Paavali ei tehnyt lähetysmatkojaan yksin, vaan kaksin tai ryhmässä muiden kanssa. Kuten aina ihmisten elämässä, tiivis työyhteys toi mukanaan myös kiistoja. Paavali oli riidellyt Barnabaan kanssa ja valinnut itselleen uudet työtoverit, Silaksen ja Timoteuksen.  Lähetystyötä ei silti lopetettu, vaan se jatkui yhä uusilla seuduilla. Nyt Paavali sai unessa kutsun siirtyä Makedoniaan. Unessa saatu kehotus tarkoitti käytännössä sitä, että Paavalin piti lähteä kertomaan Jeesuksesta Eurooppaan. Jumala oli valmistanut purppuranmyyjä Lyydian sydäntä vastaanottamaan sanoman Jeesuksesta. Hänestä tulikin ensimmäinen eurooppalainen kristitty. Nykyään Euroopassa on kristittyjä 565 miljoonaa!

Lyydian tapaamiseen liittyy muutama mielenkiintoinen seikka. Tuohon aikaan miehet eivät keskustelleet tuntemattomien naisten kanssa julkisella paikalla, mutta Paavali ja Silas kuitenkin tekivät niin, jotta Lyydia saisi kuulla evankeliumin. Lyydia ei ollut juutalainen, mutta oli silti ”jumalaapelkäävä” eli kunnioitti juutalaista uskoa. Nyt hän sai kuulla myös Jeesuksesta. Yleensä alkuseurakunnan jäsenet tulivat alemmista yhteiskuntaluokista, mutta Lyydia oli varakas, sillä purppurakankaat olivat hyvin arvokkaita. Lähetystyö on siis yllättävää, Pyhän Hengen johdolla tapahtuvaa työtä, jossa inhimilliset esteet ja rajoitukset kaatuvat.

Oletko itse joskus tehnyt loistavia suunnitelmia, mutta sitten onkin tie noussut pystyyn? Mitä silloin ajattelit ja tunsit? Pettymys, suru ja suuttumuskin ovat luonnollisia tunteita sellaisina hetkinä. Jumala voi kuitenkin johdattaa sinua tällaistenkin vastoinkäymisten kautta. Ehkäpä olitkin menossa väärään suuntaan, niin hyvältä kuin suunnitelmasi näyttikin. Jumalan tiet eivät useinkaan ole suoria, mutta ne eivät koskaan johda umpikujaan.

”Usko Herraan Jeesukseen, niin pelastut, sinä ja sinun perhekuntasi.”
Ap.t. 16:31
Keskustelukysymyksiä
  1. Millä tavalla Pyhä Henki johdatti Paavalin matkakumppaneineen Eurooppaan?
  2. Onko jokin oman elämäsi vastoinkäyminen osoittautunutkin siunaukseksi?
  3. Mikä osoitti sen, että Paavalin näkemä näky oli Jumalan lähettämä?
  4. Millaisiin ihmisiin sinun on helppo saada kontakti? Milloin se on vaikeaa?
  5. Miten Jumala vaikutti Lyydian elämään? Mikä välitön seuraus hänen uskoontulollaan oli?
Video: Esittelyssä Apostolien teot 13–28

Linkitetty BibleProjectin luvalla.

Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: