“Heille hän myös monin kiistattomin todistein osoitti kuolemansa jälkeen olevansa elossa.”

Edellinen teksti Seuraava teksti

Kuuntele podcastina

Ap. t. 1:1–11

1 Edellisessä kirjassani, hyvä Teofilos, kerroin kaikesta siitä, mitä Jeesus teki ja mitä hän opetti, alusta alkaen 2 aina siihen päivään saakka, jona hän Pyhän Hengen voimalla antoi valitsemilleen apostoleille käskynsä, ennen kuin hänet otettiin taivaaseen. 3 Heille hän myös monin kiistattomin todistein osoitti kuolemansa jälkeen olevansa elossa. Hän näyttäytyi heille neljänkymmenen päivän aikana useasti ja puhui Jumalan valtakunnasta. 4 Ollessaan heidän kanssaan aterialla Jeesus sanoi: ”Älkää lähtekö Jerusalemista, vaan jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on teille luvannut ja mistä olette minulta kuulleet. 5 Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä. Siihen ei ole enää montakaan päivää.”

6 Silloin ne, jotka olivat koolla, kysyivät häneltä: ”Herra, onko nyt tullut se aika, jolloin sinä rakennat Israelin valtakunnan uudelleen?” 7 Hän vastasi: ”Ei teidän kuulu tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa nojalla on asettanut. 8 Mutta te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka.”

9 Kun hän oli sanonut tämän, he näkivät, kuinka hänet otettiin ylös, ja pilvi vei hänet heidän näkyvistään. 10 Ja kun he Jeesuksen etääntyessä vielä tähysivät taivaalle, heidän vieressään seisoi yhtäkkiä kaksi valkopukuista miestä. 11 Nämä sanoivat: ”Galilean miehet, mitä te siinä seisotte katselemassa taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teidän luotanne taivaaseen, tulee kerran takaisin, samalla tavoin kuin näitte hänen taivaaseen menevän.”

Mitä toivot eniten silloin, kun edessäsi on jokin suuri muutos?

Opetuslapset olivat aivan uuden tilanteen edessä. Kolmen vuoden ajan he olivat saaneet seurata Jeesusta ihan konkreettisesti: kulkea hänen kanssaan, nähdä ihmeitä ja kuunnella hänen opetuksiaan. Oli ollut hienoa kuulua ”sisäpiiriin”, vaikka sen takia he olivatkin joutuneet jättämään taakseen tutun ja turvallisen elämän. Sitten Jeesus oli kuollut, mutta uskomatonta kyllä, noussut kuolleista. Neljänkymmenen päivän ajan opetuslapset olivat taas saaneet nähdä häntä. Luultavasti heillä oli kuitenkin pallo vähän hukassa. Mitä nyt pitäisi tehdä, kun Jeesus ei enää ollutkaan koko ajan heidän kanssaan? Oliko Jeesuksen kanssa vietetty aika lopulta vain kaunis muisto?

Nyt piti taas suostua muutokseen: Jeesus nousi taivaaseen eikä häntä enää nähtäisi. Jeesus ei kuitenkaan jättänyt oppilaitaan yksin, vaan lupasi heille Pyhän Hengen, josta oli ollut puhetta jo aiemminkin. Ja itse asiassa Jeesuksen taivaaseen nouseminen mahdollisti sen, että hän pystyi olemaan kaikkien seuraajiensa kanssa samaan aikaan eri paikoissa.

Vähitellen opetuslapset alkoivat ymmärtää, mistä oli kyse: heidän tulisi viedä sanomaa Jeesuksesta eteenpäin, mutta ei omalla vaan Jumalan Pyhän Hengen voimalla, jonka he kohta saisivat. Aikaa tähän tehtävään olisi niin kauan kuin Jeesus tulisi takaisin.  Sitä aikaa yhä elämme: odotamme Jeesuksen paluuta ja tehtävämme on kertoa hänestä kaikkialla maailmassa. Valkopukuisten miesten eli enkeleiden lupaus ja Jeesuksen käsky kuuluvat siis meillekin. Nyt on lähetystyön aika.

”Herra ohjatkoon sydämenne rakastamaan Jumalaa ja odottamaan kestävinä Kristusta.”
2. Tess. 3:5
Keskustelukysymyksiä ja ryhmätehtävä

Tehtävä ryhmälle ennen keskustelua

Tehdään ennen raamatunkohdan lukemista.

Ohjeistus: Kirjoita spontaanisti lause, jonka sanoisit ensimmäisenä seuraavassa tilanteessa: Näet tuttavasi seisomassa hämillään kadunkulmassa, ja hän näyttää siltä, ettei tiedä, mitä pitäisi tehdä tai minne mennä.
Purku: Luetaan lauseet peräkkäin ääneen.

Keskustelukysymyksiä

  1. Milloin viimeksi sinulle tapahtui jotain yllättävää ja hämmentävää? Saitko siinä tilanteessa neuvoja? Kerro.
  2. Luukas kirjoittaa Jeesuksesta Teofilokselle. Onko joku selittänyt sinulle uskon asioita? Kuka ja missä tilanteessa?
  3. Mikä osoittaa sen, että opetuslapset eivät vielä Jeesuksen ylösnousemuksenkaan jälkeen täysin ymmärtäneet, mistä uskossa on kyse?
  4. Miksi ihminen usein niin kovasti haluaisi tietää ”ajat ja hetket”, eli mitä tulevaisuudessa tapahtuu?
  5. Millaisissa asioissa sinä haluaisit tietää tulevaisuutesi?
  6. Millaiseksi elämä muuttuu, kun alkaa luottaa Jumalaan ja hänen aikatauluihinsa?
  7. Miksi Jeesus nousi taivaaseen eikä jäänyt ylösnousseena maan päälle?
  8. Mikä tehtävä Pyhällä Hengellä on tämän tekstin mukaan?
  9. Mitä ajatuksia Jeesuksen paluu sinussa herättää?
  10. Mitä vaikutusta Jeesuksen paluun odottamisella ja sen mielessä pitämisellä on kristityn elämään / seurakunnan elämään?
Video: Ylösnousemus

Linkitetty tekijän luvalla.

Video: Esitttelyssä Apostolien teot 1–12

Linkitetty BibleProjectin luvalla.

Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: