”Minä olen nähnyt Herran!”

Edellinen teksti Seuraava teksti

Kuuntele podcastina

Joh. 20:11–20

11 Maria seisoi haudan ovella ja itki. Siinä itkiessään hän kurkisti hautaan 12 ja näki, että siinä, missä Jeesuksen ruumis oli ollut, istui kaksi valkopukuista enkeliä, toinen pääpuolessa ja toinen jalkopäässä. 13 Enkelit sanoivat hänelle: ”Mitä itket, nainen?” Hän vastasi: ”Minun Herrani on viety pois, enkä tiedä, minne hänet on pantu.” 14 Tämän sanottuaan hän kääntyi ja näki Jeesuksen seisovan takanaan, mutta ei tajunnut, että se oli Jeesus. 15 Jeesus sanoi hänelle: ”Mitä itket, nainen? Ketä sinä etsit?” Maria luuli Jeesusta puutarhuriksi ja sanoi: ”Herra, jos sinä olet vienyt hänet täältä, niin sano, minne olet hänet pannut. Minä haen hänet pois.”

16 Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Maria.” Maria kääntyi ja sanoi: ”Rabbuuni!” – se on hepreaa ja merkitsee: opettajani. 17 Jeesus sanoi: ”Älä koske minuun. Minä en vielä ole noussut Isän luo. Mene sinä viemään sanaa veljilleni ja sano heille, että minä nousen oman Isäni ja teidän Isänne luo, oman Jumalani ja teidän Jumalanne luo.”

18 Magdalan Maria riensi opetuslasten luo ja ilmoitti: ”Minä olen nähnyt Herran!” Sitten hän kertoi, mitä Herra oli hänelle sanonut.

19 Samana päivänä, viikon ensimmäisenä, opetuslapset olivat illalla koolla lukittujen ovien takana, sillä he pelkäsivät juutalaisia. Yhtäkkiä Jeesus seisoi heidän keskellään ja sanoi: ”Rauha teille!” 20 Tämän sanottuaan hän näytti heille kätensä ja kylkensä. Ilo valtasi opetuslapset, kun he näkivät Herran.

Lue laajemmin: Joh. 20:1–25

1 Sapatin mentyä, viikon ensimmäisenä päivänä Magdalan Maria tuli jo aamuhämärissä haudalle ja näki, että haudan suulta oli kivi siirretty pois. 2 Hän lähti juoksujalkaa kertomaan siitä Simon Pietarille ja sille opetuslapselle, joka oli Jeesukselle rakkain, ja sanoi heidät tavattuaan: ”Ovat vieneet Herran pois haudasta, emmekä me tiedä, minne hänet on pantu.” 3 Pietari ja se toinen opetuslapsi lähtivät heti juoksemaan haudalle.

4 Miehet menivät yhtä matkaa, mutta se toinen opetuslapsi juoksi Pietaria nopeammin ja ehti haudalle ensimmäisenä. 5 Hän kurkisti sisään ja näki käärinliinojen olevan siellä, mutta hän ei mennyt sisälle. 6 Simon Pietari tuli hänen perässään, meni hautaan ja katseli siellä olevia käärinliinoja. 7 Hän huomasi, että Jeesuksen kasvoja peittänyt hikiliina ei ollut käärinliinojen vieressä vaan erillään, omana käärönään. 8 Nyt tuli sisään myös se toinen opetuslapsi, joka oli ensimmäisenä saapunut haudalle, ja hän näki ja uskoi. 9 Vielä he näet eivät olleet ymmärtäneet, että kirjoitusten mukaan Jeesus oli nouseva kuolleista.

10 Opetuslapset lähtivät haudalta majapaikkaansa.

11 Maria seisoi haudan ovella ja itki. Siinä itkiessään hän kurkisti hautaan 12 ja näki, että siinä, missä Jeesuksen ruumis oli ollut, istui kaksi valkopukuista enkeliä, toinen pääpuolessa ja toinen jalkopäässä. 13 Enkelit sanoivat hänelle: ”Mitä itket, nainen?” Hän vastasi: ”Minun Herrani on viety pois, enkä tiedä, minne hänet on pantu.” 14 Tämän sanottuaan hän kääntyi ja näki Jeesuksen seisovan takanaan, mutta ei tajunnut, että se oli Jeesus. 15 Jeesus sanoi hänelle: ”Mitä itket, nainen? Ketä sinä etsit?” Maria luuli Jeesusta puutarhuriksi ja sanoi: ”Herra, jos sinä olet vienyt hänet täältä, niin sano, minne olet hänet pannut. Minä haen hänet pois.”

16 Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Maria.” Maria kääntyi ja sanoi: ”Rabbuuni!” – se on hepreaa ja merkitsee: opettajani. 17 Jeesus sanoi: ”Älä koske minuun. Minä en vielä ole noussut Isän luo. Mene sinä viemään sanaa veljilleni ja sano heille, että minä nousen oman Isäni ja teidän Isänne luo, oman Jumalani ja teidän Jumalanne luo.”

18 Magdalan Maria riensi opetuslasten luo ja ilmoitti: ”Minä olen nähnyt Herran!” Sitten hän kertoi, mitä Herra oli hänelle sanonut.

19 Samana päivänä, viikon ensimmäisenä, opetuslapset olivat illalla koolla lukittujen ovien takana, sillä he pelkäsivät juutalaisia. Yhtäkkiä Jeesus seisoi heidän keskellään ja sanoi: ”Rauha teille!” 20 Tämän sanottuaan hän näytti heille kätensä ja kylkensä. Ilo valtasi opetuslapset, kun he näkivät Herran. 21 Jeesus sanoi uudelleen: ”Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät.” 22 Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: ”Ottakaa Pyhä Henki. 23 Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi.”

24 Yksi kahdestatoista opetuslapsesta, Tuomas, josta käytettiin myös nimeä Didymos, ei ollut muiden joukossa, kun Jeesus tuli. 25 Toiset opetuslapset kertoivat hänelle: ”Me näimme Herran.” Mutta Tuomas sanoi: ”En usko. Jos en itse näe naulanjälkiä hänen käsissään ja pistä sormeani niihin ja jos en pistä kättäni hänen kylkeensä, minä en usko.”

Ketä sinä etsit?

Maria Magdalena oli ollut ennen Jeesuksen kohtaamista hyvin sairas ja monenlaisten syntien orja. Jeesus oli pelastanut ja parantanut hänet, ja siitä lähtien hän oli seurannut Jeesusta. Hän seurasi Jeesusta haudalle saakka.

Naisen sanaa ei pidetty Jeesuksen aikana yhtä luotettavana kuin miehen. Silti Jeesus ilmestyi ensimmäisenä ylösnousemuksensa jälkeen juuri Marialle. Jumala halusi osoittaa, että kaikki ihmiset ovat hänelle yhtä arvokkaita ja jokainen voi olla hänen todistajansa. 

Joskus väitetään, että opetuslapset keksivät itse Jeesuksen ylösnousemuksen, koska niin kovasti toivoivat tämän elävän. Raamattu kertoo kuitenkin ihan päinvastaista: Jeesuksen ylösnousemus oli niin kummallinen ja yllättävä asia, että opetuslapset tarvitsivat siitä monta todistusta, ennen kuin uskoivat sen olevan totta.

Kuolema oli tullut ihmisen osaksi syntiinlankeemuksen yhteydessä. Kuolema on siis synnin seuraus. Nyt Jeesus voitti kuolemallaan synnin ja pahan vallan, siis myös kuoleman. Jeesus hankki meillekin ristillä sovituksen synneistämme ja ylösnousemuksellaan mahdollisuuden päästä ikuiseen elämään. Uskossa voimme vastaanottaa tämän kaiken Jumalan lahjana, yksin armosta.

“Sillä ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi. Joka uskoo häneen, sitä ei tuomita; mutta joka ei usko, se on jo tuomittu, koska hän ei ole uskonut Jumalan ainokaisen Pojan nimeen.”
Joh. 3:17–18
Keskustelukysymyksiä
  1. Miksi enkelit ja Jeesus kysyivät Marian itkun syytä, vaikka tiesivät sen kyllä?
  2. Miksi Maria ei heti tunnistanut Jeesusta? Mistä hän lopulta tunnisti tämän?
  3. Mistä opetuslapset tunnistivat ylösnousseen Jeesuksen?
  4. Mistä Jeesuksen nykyään tunnistaa? Mistä hänet voi löytää?
  5. Etsitkö vastauksia omiin kysymyksiisi vai etsitkö Jeesusta?
Arkeologiaa: Magdalan synagoga

Magdala tunnetaan Uudesta testamentista Marian kotikaupunkina. Magdalan Maria on melko niukoista evankeliumien maininnoista huolimatta yksi Raamatun tunnetuimpia naisia. Mutta mitä tiedämme hänen kotikaupungistaan? Gennesaretinjärven rannalla sijaitsevan Magdalan hepreankielinen nimi on Migdal ja roomalaisaikana kaupunki tunnettiin myös nimellä Tarikea. Se oli tärkeä kalastuskaupunki ja tunnettu myös kalan kuivatuksesta ja suolauksesta. Siitä yhdeksän kilometrin päässä on Kapernaum, Jeesuksen kotikaupunki.

Ensimmäiset Magdalan alueen arkeologiset kaivaukset tehtiin 1970-luvulla, ja siitä lähtien Magdalan sijainti on ollut tunnettu. Uusi arkeologinen projekti käynnistyi vuonna 2007. Kaksi vuotta myöhemmin alueelta paljastuivat synagogan rauniot, jotka ajoitettiin ensimmäiselle kristilliselle vuosisadalle. Toisen temppelin aikaan sijoittuvia synagogia ei ole kovin monia löydetty. Synagogan päähuoneen kulmasta löytyi laatikkomainen kivipaasi. Kivi on ollut synagogan tärkein esine, todennäköisesti toorapöytä. Se on kauniisti kaiverruksin koristeltu: etusivulla on kahden ruukun keskellä jalalla seisova seitsenhaarainen kynttilä, menora. Tämä on vanhin löydetty menoran kuva ja sellaisena hyvin arvokas.

Synagogan eteläpuolelta kaivettiin esiin juutalaisia rituaalisia puhdistusaltaita sekä laaja torialue ja vesijohtojärjestelmä. Torilta johtaa 260 metriä pitkä päällystetty tie rantaan, Magdalan satamaan.

(Eero Junkkaala: Arkeologian aarteita, s. 143–145. Perussanoma 2019.)

Kuva: Magdala. AVRAMGR, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Kuva: Magdalan synagoga. AVRAM GRAICER, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

LUMO-katkelma 37 – Joh. 20:1-18

Saat videoon tekstityksen YouTuben asetuksista.
LUMO-evankeliumielokuvat löytyvät täyspitkinä ja 40 katkelman sarjana Raamatunlukijain Liiton YouTube-kanavalta

Video: Tyhjä hauta

NUA on kahdeksanosainen sarja 3×5 minuutin opetusvideoita. Lue lisää ja rekisteröidy NUA:n käyttäjäksi sivulla rll.fi/nua
Julkaistu tekijän luvalla. Ethän jaa tätä videota.

Video: Yachal – Toivo

Linkitetty BibleProjectin luvalla.

Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: