“Eikä kukaan kyennyt hillitsemään häntä.”

Edellinen teksti Seuraava teksti

Kuuntele podcastina

Mark. 5:1–13

1 He tulivat toiselle puolen järveä Gerasan alueelle. 2 Heti kun Jeesus nousi veneestä, häntä vastaan tuli hautaluolista mies, jossa oli saastainen henki. 3 Mies asusti haudoissa, eikä kukaan pystynyt enää köyttämään eikä kahlehtimaan häntä. 4 Monet kerrat hänet oli kahlittu sekä käsistä että jaloista, mutta hän oli särkenyt kahleet ja katkonut köydet, eikä kukaan kyennyt hillitsemään häntä. 5 Kaiket päivät ja yöt hän oleskeli haudoissa ja vuorilla, huusi ja runteli itseään kivillä. 6 Kun hän nyt kaukaa näki Jeesuksen, hän tuli juosten paikalle, heittäytyi maahan hänen eteensä 7 ja huusi kovalla äänellä: ”Mitä sinä minusta tahdot, Jeesus, Korkeimman Jumalan poika? Jumalan tähden, älä kiduta minua!” 8 Jeesus näet oli jo käskemässä saastaista henkeä lähtemään miehestä. 9 ”Mikä sinun nimesi on?” Jeesus kysyi, ja sai vastauksen: ”Legioona, sillä meitä on monta.” 10 Henget pyysivät ja rukoilivat, ettei Jeesus ajaisi niitä pois siltä seudulta.

11 Lähistöllä oli vuoren rinteellä suuri sikalauma laitumella. 12 Pahat henget pyysivät Jeesukselta: ”Päästä meidät sikalaumaan, anna meidän mennä sikoihin.” 13 Hän antoi niille luvan. Silloin saastaiset henget lähtivät miehestä ja menivät sikoihin, ja lauma syöksyi jyrkännettä alas järveen. Sikoja oli noin kaksituhatta, ja ne hukkuivat kaikki.

Lue laajemmin: Mark. 5:1–20

1 He tulivat toiselle puolen järveä Gerasan alueelle. 2 Heti kun Jeesus nousi veneestä, häntä vastaan tuli hautaluolista mies, jossa oli saastainen henki. 3 Mies asusti haudoissa, eikä kukaan pystynyt enää köyttämään eikä kahlehtimaan häntä. 4 Monet kerrat hänet oli kahlittu sekä käsistä että jaloista, mutta hän oli särkenyt kahleet ja katkonut köydet, eikä kukaan kyennyt hillitsemään häntä. 5 Kaiket päivät ja yöt hän oleskeli haudoissa ja vuorilla, huusi ja runteli itseään kivillä. 6 Kun hän nyt kaukaa näki Jeesuksen, hän tuli juosten paikalle, heittäytyi maahan hänen eteensä 7 ja huusi kovalla äänellä: ”Mitä sinä minusta tahdot, Jeesus, Korkeimman Jumalan poika? Jumalan tähden, älä kiduta minua!” 8 Jeesus näet oli jo käskemässä saastaista henkeä lähtemään miehestä. 9 ”Mikä sinun nimesi on?” Jeesus kysyi, ja sai vastauksen: ”Legioona, sillä meitä on monta.” 10 Henget pyysivät ja rukoilivat, ettei Jeesus ajaisi niitä pois siltä seudulta.

11 Lähistöllä oli vuoren rinteellä suuri sikalauma laitumella. 12 Pahat henget pyysivät Jeesukselta: ”Päästä meidät sikalaumaan, anna meidän mennä sikoihin.” 13 Hän antoi niille luvan. Silloin saastaiset henget lähtivät miehestä ja menivät sikoihin, ja lauma syöksyi jyrkännettä alas järveen. Sikoja oli noin kaksituhatta, ja ne hukkuivat kaikki.

14 Sikopaimenet lähtivät pakoon ja kertoivat kaikesta tästä kaupungissa ja kylissä. Ihmisiä lähti katsomaan, mitä oli tapahtunut. 15 He tulivat Jeesuksen luo ja näkivät pahojen henkien vaivaaman miehen istuvan siellä. Mies, jossa oli ollut legioona henkiä, istui vaatteet yllään ja täydessä järjessään. Tämä sai heidät pelon valtaan. 16 Paikalla olleet kertoivat heille, mitä pahojen henkien vaivaamalle oli tapahtunut ja kuinka sikojen oli käynyt. 17 Silloin kaikki alkoivat pyytää, että Jeesus poistuisi siltä seudulta.

18 Kun Jeesus nousi veneeseen, pahoista hengistä vapautunut pyysi saada jäädä hänen seuraansa. 19 Jeesus ei siihen suostunut vaan sanoi hänelle: ”Mene kotiisi omaistesi luo ja kerro tästä suuresta teosta, jonka Herra on armossaan sinulle tehnyt.” 20 Mies lähti ja alkoi Dekapoliin alueella julistaa, mitä Jeesus oli tehnyt hänelle. Kaikki olivat ihmeissään.

Mitä vapaus merkitsee sinulle?

Pahojen henkien vallassa elävä mies oli varmasti järkyttävä näky. Hän ei hallinnut itse itseään; henget olivat saaneet hänestä täyden vallan. Miehen ruumis ja henki kärsivät tästä orjuudesta. Hänen hurja olemuksensa antoi olettaa, että hän on toivoton tapaus. Kuitenkin miehessä riehuvat pahat henget tunnistivat Jeesuksen. Miksi? Siksi että Jeesus, ja ainoastaan hän, oli niiden vihollinen. Vain Jeesus oli voimallinen ajamaan henget pois miehestä. Ja niin Jeesus vapautti miehen sanallaan, yhdellä ainoalla lauseella.

Pahoista hengistä puhutaan Suomessa aika vähän. Mutta esimerkiksi Afrikassa tai Aasiassa niiden vaikutus voi olla hyvinkin vahvaa sellaisilla seuduilla, joilla perinteisesti palvotaan erilaisia henkiä ja kristinusko on uutta. Siellä kristillisen seurakunnan aivan tavalliseen toimintaan kuuluukin pahojen henkien ajaminen pois ihmisistä Jeesuksen nimessä. Sitä tehdään esimerkiksi jumalanpalvelusten jälkeen pappien johdolla.

Emme voi kuitenkaan Suomessa tai muissakaan länsimaissa tuudittautua siihen, että pahat henget eivät pääsisi täällä vaikuttamaan. Esimerkiksi saatananpalvonta – niin hauskalta leikiltä kuin se aluksi voi tuntuakin – avaa pahoille hengille väylän päästä vaikuttamaan ihmiseen. Siksi minkäänlaiseen spiritistiseen toimintaan ei kannata missään nimessä osallistua. Siitä irti pääseminen voi olla myöhemmin vaikeaa, kun pahat henget ovat jo saaneet otteen. Mutta vielä silloinkin Jeesuksen sanoissa on voima. Kenenkään häneen turvautuvan ei tarvitse elää pelossa eikä pahojen henkien vallassa. Jeesus on kaikkia henkiä ja voimia korkeampi.

”Kenen voittama ihminen on, sen orja hän on.”
2. Piet. 2:19
Keskustelukysymyksiä
  1. Jeesus ja opetuslapset olivat tulleet pakanoiden eli ei-juutalaisten alueelle Gerasaan. Mitä luulet opetuslasten ajatelleen, kun he näkivät pahojen henkien vallassa olevan miehen?
  2. Mikä osoittaa pahan hengen voiman?
  3. Mikä osoittaa Jeesuksen voiman?
  4. Miksi Jeesus haluaisi vapauttaa ihmiset pahojen henkien vallasta?
  5. Mistä asioista sinä kaipaat vapautusta?
Video: Esittelyssä Markuksen evankeliumi

Linkitetty BibleProjectin luvalla.

Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: