“Herraa, Jumalaasi, sinun tulee kunnioittaa ja ainoastaan häntä palvella.”

Edellinen teksti Seuraava teksti

Kuuntele podcastina

Matt. 4:1–11

1 Sitten Henki vei Jeesuksen autiomaahan Paholaisen kiusattavaksi. 2 Kun Jeesus oli paastonnut neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, hänen vihdoin tuli nälkä. 3 Silloin kiusaaja tuli hänen luokseen ja sanoi hänelle: ”Jos kerran olet Jumalan Poika, niin käske näiden kivien muuttua leiviksi.” 4 Mutta Jeesus vastasi: ”On kirjoitettu: ’Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.'”

5 Sitten Paholainen vei Jeesuksen pyhään kaupunkiin ja asetti hänet temppelimuurin harjalle. 6 Hän sanoi Jeesukselle: ”Jos kerran olet Jumalan Poika, niin heittäydy alas. Onhan kirjoitettu: ’Hän antaa enkeleilleen käskyn. He kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.'” 7 Jeesus vastasi hänelle: ”On myös kirjoitettu: ’Älä kiusaa Herraa, Jumalaasi.'”

8 Vielä Paholainen vei Jeesuksen hyvin korkealle vuorelle, näytti hänelle maailman kaikki valtakunnat ja niiden loiston 9 ja sanoi: ”Kaiken tämän minä annan sinulle, jos polvistut eteeni ja kumarrat minua.” 10 Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Mene pois, Saatana! On kirjoitettu: ’Herraa, Jumalaasi, sinun tulee kunnioittaa ja ainoastaan häntä palvella.'”

11 Silloin Paholainen jätti Jeesuksen rauhaan, ja hänen luokseen tuli enkeleitä, jotka palvelivat häntä.

Lue laajemmin: Matt. 3:13–4:17

13 Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. 14 Johannes esteli ja sanoi: ”Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi saada sinulta kaste!” 15 Mutta Jeesus vastasi hänelle: ”Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon.” Silloin Johannes suostui hänen pyyntöönsä.

16 Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä. Samassa taivaat aukenivat, ja Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan kyyhkysen tavoin ja asettuvan hänen päälleen. 17 Ja taivaista kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt.”

4 1 Sitten Henki vei Jeesuksen autiomaahan Paholaisen kiusattavaksi. 2 Kun Jeesus oli paastonnut neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, hänen vihdoin tuli nälkä. 3 Silloin kiusaaja tuli hänen luokseen ja sanoi hänelle: ”Jos kerran olet Jumalan Poika, niin käske näiden kivien muuttua leiviksi.” 4 Mutta Jeesus vastasi: ”On kirjoitettu: ’Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.'”

5 Sitten Paholainen vei Jeesuksen pyhään kaupunkiin ja asetti hänet temppelimuurin harjalle. 6 Hän sanoi Jeesukselle: ”Jos kerran olet Jumalan Poika, niin heittäydy alas. Onhan kirjoitettu: ’Hän antaa enkeleilleen käskyn. He kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.'” 7 Jeesus vastasi hänelle: ”On myös kirjoitettu: ’Älä kiusaa Herraa, Jumalaasi.'”

8 Vielä Paholainen vei Jeesuksen hyvin korkealle vuorelle, näytti hänelle maailman kaikki valtakunnat ja niiden loiston 9 ja sanoi: ”Kaiken tämän minä annan sinulle, jos polvistut eteeni ja kumarrat minua.” 10 Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Mene pois, Saatana! On kirjoitettu: ’Herraa, Jumalaasi, sinun tulee kunnioittaa ja ainoastaan häntä palvella.'”

11 Silloin Paholainen jätti Jeesuksen rauhaan, ja hänen luokseen tuli enkeleitä, jotka palvelivat häntä.

12 Kun Jeesus sai kuulla, että Johannes oli vangittu, hän siirtyi Galileaan. 13 Nasaretiin hän ei enää jäänyt, vaan hän asettui Kapernaumiin, joka on järven rannalla Sebulonin ja Naftalin heimojen alueella. 14 Näin tapahtui, jotta toteutuisi profeetta Jesajan sana:

15 – Sebulonin maa ja Naftalin maa,
Meren tie, Jordanin takainen maa
ja muukalaisten Galilea –
16 kansa, joka asui pimeydessä,
näki suuren valon.
Niille, jotka asuivat kuoleman varjon maassa,
loisti kirkkaus.

17 Tästä lähtien Jeesus julisti: ”Kääntykää, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle!”

Kiusataanko sinua?

Jumala koetteli Jeesuksen uskon, ennen kuin tämä aloitti julkisen toimintansa. Siksi Paholainen sai luvan kiusata Jeesusta. Ilman Jumalan lupaa tätä ei olisi tapahtunut. Raamatun mukaan Jumala on kaiken yläpuolella ja aina myös Paholaista vahvempi. Ihminen on heikko ja puolustuskyvytön Paholaista vastaan; Jeesuksella sen sijaan oli valta vastustaa Paholaista ja voittaa hänet. Lopullisesti tämä voitto sinetöitiin, kun Jeesus nousi kuolleista.

Paholainen kiusaa meitä samalla tavalla kuin Jeesustakin, eli fyysisesti, henkisesti ja psyykkisesti. Hän käyttää myös samoja aseita: Jumalan sanan vääristelyä ja katteettomia lupauksia. Kiusaukset voivat tulla ulkopuoleltamme tai omista ajatuksistamme. Joka tapauksessa Paholaisen päämäärä on murentaa uskomme Jumalaan ja Raamatun sanaan.

Jumala ei itse koskaan kiusaa ketään, mutta miksi hän sallii meidän kohdata kiusauksia? Siksi, että uskomme vahvistuisi, kun vastustamme niitä Jeesuksen avulla. Jumala ei ole hylännyt sitä, jonka uskoa hän koettelee, ja hänellä on aina erityinen syy sallia omilleen kiusauksia ja koetuksia. Jumala näkee, mikä meille kulloinkin on parasta. Joskus tarvitsemme sitä, että opimme koettelemusten kautta turvautumaan hänen apuunsa.

”Älköön kukaan kiusauksiin jouduttuaan ajatelko, että kiusaus tulee Jumalalta. Jumala ei ole pahan kiusattavissa, eikä hän itse kiusaa ketään.”
Jaak. 1:13
Keskustelukysymyksiä
  1. Mitä voimme oppia Jeesuksen tavasta vastustaa Paholaista?
  2. Millaisia kiusauksia olet itse kokenut?
  3. Millaisia voivat olla sisältämme nousevat kiusaukset?
  4. Millaisissa tilanteissa sinulle olisi hyötyä siitä, että osaat raamatunkohtia ulkoa?
  5. Millä tavalla oman elämän koettelemukset ja myös koetut kiusaukset voivat olla hyödyksi jollekin toiselle?
Arkeologiaa: Kapernaum

Kapernaum oli Jeesuksen kotikaupunki koko hänen julkisen toimintansa ajan. Tänään Kapernaum on rauniokaupunki, mutta siellä on nähtävissä paljon Jeesuksen aikaisia rakennelmia. Jeesuksen aikaisen synagogan mustat, basalttikiviset perustukset näkyvät valkoisen, 300–400-luvulta jKr. olevan katottoman kalkkikivisynagogan alta.

Kapernaumin kaivausten mielenkiintoisimpia kohteita on rauniorykelmä, jota kutsutaan Pietarin kodiksi. Kyseessä on ensimmäisen vuosisadan asuintalo, jonka paikalle on kolmannella vuosisadalla rakennettu suurehko julkinen rakennus, josta löytyi kristillisiä symboleja. Seuraavalla vuosisadalla paikalle rakennettiin kirkko. Kyseessä oli siis kaupungin tärkeä kristillinen kohde.

Hyvin varhaiset pyhiinvaeltajien Kapernaumiin liittyneet maininnat kertovat, että Pietarin kodin paikalle on kaupunkiin rakennettu kirkko. Tekstit ja arkeologia johtavat samaan paikkaan. Jos em. rauniot todella ovat Pietarin koti, se on saattanut olla myös Jeesuksen asuinpaikka Kapernaumissa. Kun evankeliumit kertovat hänen menneen synagogasta Pietarin kotiin ja parantaneen siellä tämän anopin, on arveltu, että ehkä Jeesus asuikin samassa paikassa. Talossa tiedetään olleen useita huoneita, joten yksi on varmaan liiennyt kiertävälle saarnamiehelle.

(Eero Junkkaala: Faktaa vai fiktiota, s. 115–117. Uusi Tie 2006.)

Kuva: Kapernaum. AVRAM GRAICER, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Kuva: Kapernaumin synagoga. Eddie Gerald, CC BY-SA 3.0 IGO, via Wikimedia Commons

Video: LUMO-katkelma 4 – Matt. 3:13-4:11

Saat videoon tekstityksen YouTuben asetuksista.
LUMO-evankeliumielokuvat löytyvät täyspitkinä ja 40 katkelman sarjana Raamatunlukijain Liiton YouTube-kanavalta

Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: