“Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle.”

Edellinen teksti Seuraava teksti

Luuk. 2:8–20

8 Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. 9 Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, 10 mutta enkeli sanoi heille: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. 11 Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. 12 Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.” 13 Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen:

14 – Jumalan on kunnia korkeuksissa,
maan päällä rauha
ihmisillä, joita hän rakastaa.

15 Kun enkelit olivat menneet takaisin taivaaseen, paimenet sanoivat toisilleen: ”Nyt Betlehemiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Herra meille ilmoitti.” 16 He lähtivät kiireesti ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä. 17 Tämän nähdessään he kertoivat, mitä heille oli lapsesta sanottu. 18 Kaikki, jotka kuulivat paimenten sanat, olivat ihmeissään. 19 Mutta Maria kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut, ja tutkisteli sitä.

20 Paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa siitä, mitä olivat kuulleet ja nähneet. Kaikki oli juuri niin kuin heille oli sanottu.

Lue laajemmin: Luuk. 2:1–40

1 Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. 2 Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. 3 Kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa.

4 Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun. 5 Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Marian kanssa, joka odotti lasta. 6 Heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika, 7 ja hän synnytti pojan, esikoisensa. Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.

8 Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. 9 Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, 10 mutta enkeli sanoi heille: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. 11 Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. 12 Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.” 13 Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen:

14 – Jumalan on kunnia korkeuksissa,
maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.

15 Kun enkelit olivat menneet takaisin taivaaseen, paimenet sanoivat toisilleen: ”Nyt Betlehemiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Herra meille ilmoitti.” 16 He lähtivät kiireesti ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä. 17 Tämän nähdessään he kertoivat, mitä heille oli lapsesta sanottu. 18 Kaikki, jotka kuulivat paimenten sanat, olivat ihmeissään. 19 Mutta Maria kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut, ja tutkisteli sitä.

20 Paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa siitä, mitä olivat kuulleet ja nähneet. Kaikki oli juuri niin kuin heille oli sanottu.

21 Kun oli tullut kahdeksas päivä ja lapsi oli ympärileikattava, hän sai nimen Jeesus, jonka enkeli oli ilmoittanut ennen kuin hän sikisi äitinsä kohdussa. 22 Ja kun tuli päivä, jolloin heidän Mooseksen lain mukaan piti puhdistautua, he menivät Jerusalemiin viedäkseen lapsen Herran eteen, 23 sillä Herran laissa sanotaan näin: ”Jokainen poikalapsi, joka esikoisena tulee äitinsä kohdusta, on pyhitettävä Herralle.” 24 Samalla heidän piti tuoda Herran laissa säädetty uhri, ”kaksi metsäkyyhkyä tai kyyhkysenpoikaa”.

25 Jerusalemissa eli hurskas ja jumalaapelkäävä mies, jonka nimi oli Simeon. Hän odotti Israelille luvattua lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen yllään. 26 Pyhä Henki oli hänelle ilmoittanut, ettei kuolema kohtaa häntä ennen kuin hän on nähnyt Herran Voidellun. 27 Hengen johdatuksesta hän tuli temppeliin, ja kun Jeesuksen vanhemmat toivat lasta sinne tehdäkseen sen, mikä lain mukaan oli tehtävä, 28 hän otti lapsen käsivarsilleen, ylisti Jumalaa ja sanoi:

29 – Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä,
niin kuin olet luvannut.
30 Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi,
31 jonka olet kaikille kansoille valmistanut:
32 valon, joka koittaa pakanakansoille,
kirkkauden, joka loistaa kansallesi Israelille.

33 Jeesuksen isä ja äiti olivat ihmeissään siitä, mitä hänestä sanottiin. 34 Simeon siunasi heitä ja sanoi Marialle, lapsen äidille: ”Tämä lapsi on pantu koetukseksi: monet israelilaiset kompastuvat ja monet nousevat. Hänet on pantu merkiksi, jota ei tunnusteta, 35 ja sinun omankin sydämesi läpi on miekka käyvä. Näin tulevat julki monien sisimmät ajatukset.”

36 Siellä oli myös naisprofeetta Hanna, Asserin heimoon kuuluvan Penuelin tytär. Hän oli jo hyvin vanha. Mentyään neitsyenä naimisiin hän oli elänyt miehensä kanssa seitsemän vuotta, 37 mutta nyt hän oli ollut leskenä jo kahdeksankymmenenneljän vuoden ajan. Hän ei poistunut temppelistä minnekään, vaan palveli Jumalaa yötä päivää paastoten ja rukoillen. 38 Juuri sillä hetkellä hän tuli paikalle, ja hän ylisti Jumalaa ja puhui lapsesta kaikille, jotka odottivat Jerusalemin lunastusta.

39 Kun he olivat tehneet kaiken, mitä Herran laki vaati, he palasivat Galileaan kotikaupunkiinsa Nasaretiin. 40 Lapsi kasvoi, vahvistui ja täyttyi viisaudella, ja Jumalan armo seurasi häntä.

Millainen hyvä uutinen hämmästyttäisi sinua?

Vastasyntynyt ihmislapsi on hyvin avuton, eikä pysy edes elossa, jollei joku pidä hänestä huolta. Vauvat ovat kyllä suloisia, mutta sankareiksi heitä ei voi sanoa. Tällaiseksi olennoksi, vastasyntyneeksi vauvaksi, Jumala kuitenkin syntyi – vieläpä erikoisessa ympäristössä, eläinsuojassa. Ihminen olisi kyllä suunnitellut suuren sankarin alkuelämän hiukan toisin!

Kummallista on sekin, kenelle uutinen kauan odotetun Messiaan syntymästä ensimmäisenä kerrottiin: paimenille, joita ei juutalaisessa yhteisössä juuri arvostettu, koska he eivät pystyneet noudattamaan kaikkia uskonnollisia sääntöjä. Siksi he eivät saaneet edes toimia oikeudessa todistajina. Ja nyt juuri he ensimmäisinä todistivat maailmankaikkeuden merkillisintä tapahtumaa!

Jeesus oli Vapahtaja – hän tuli vapauttamaan ihmiset synnin orjuudesta. Valtavasta tehtävästään huolimatta hän syntyi vaatimattomissa puitteissa, mutta itse asiassa niin syntyvät edelleenkin useimmat maailman vauvoista. Kukaan muu ei kuitenkaan ole syntynyt neitseestä, eikä muiden syntymästä ilmoiteta koko taivaallisen enkelijoukon voimin. Vain Jeesus täytti Vanhan testamentin ennustukset, hän oli se odotettu Messias. Jeesus syntyi maailmaan aivan tiettyä tehtävää varten.  Hän tuli tänne pelastamaan sinutkin. Siitä, miten hän sen teki, kerrotaan evankeliumeissa, joihin keskitytään seuraavissa lukukohdissa.

”Mutta kun aika oli täyttynyt, Jumala lähetti tänne Poikansa. Naisesta hän syntyi ja tuli lain alaiseksi.”
Gal. 4:4
Keskustelukysymyksiä
  1. Miksi paimenet pelästyivät?
  2. Miksi Jumala valitsi juuri paimenet koko maailmanhistorian suurimman tapahtuman todistajiksi?
  3. Miten paimenet suhtautuivat enkeleihin ja näiden sanomaan?
  4. Mikä on mielestäsi tämän jouluevankeliumin pysäyttävin kohta?
  5. Mihin enkelien sanoma kehottaa sinua lähtemään?
Henkilökohtaisesti

 

Tämä Luukkaan evankeliumin kohta on tullut tutuksi erityisesti jouluista: Jeesuksen syntymä ihmislapsena on jouluevankeliumin ydintä. Kuitenkin viime vuosina jouluevankeliumissa on osin hämmentänyt enkelien ylistys: ”maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.” Eikö Jumala tiedä todellisuudestamme mitään? Ihmiset ovat sotineet maan päällä jo ennen Jeesusta, eikä sodat ja selkkaukset ihmisten välillä ole vieläkään loppuneet. Miten Jeesuksen syntymä oikein tuo rauhaa ihmisille? Tämän kaltaisia kysymyksiä kohta sai minussa aikaan.

Asiaan perehtyessäni ja sitä pohdittuani olen ymmärtänyt, että tässä kohdassa puhutaan jotakin siitä rauhasta, josta Jeesus sanoo: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa.” (Joh. 14:27) Tämä rauha on jotakin paljon suurempaa kuin ihmisten välinen rauha. Se on rauhaa pienen ihmisen suhteessa suureen ja kaikkivaltiaaseen Jumalaan. Ihminen on luonnostaan sodassa Jumalaa vastaan: emme tahdo alistua hänen tahtoonsa, vaan olemme mieluummin oman elämämme herroja. Juuri tämä – ihmisen itsekkyys – on jotakin, joka saa aikaan myös ihmisten välisiä konflikteja. Jeesus tuli kuitenkin murtamaan meidän vihollisuutemme suhteessa Jumalaan ja tuomaan ihmiskunnalle mahdollisuuden rauhaan Jumalan kanssa. Tämä rauha on myös minun ja sinun saatavilla, kun otamme Jeesuksen sovitustyön vastaan henkilökohtaisesti omalla kohdallamme. Silloin tiedämme päämäärämme olevan taivaassa iankaikkisessa elämässä Jumalan läsnäolossa.

Tämä Jumalan tarjoama rauha on puhutellut minua erityisesti tässä epävarmassa ja pelon täyttämässä ajassa, jolloin virukset ja terrorismi uhkaavat ihmisten hyvinvointia ulkoapäin. Toisaalta taas sisältäpäin joudumme kohtaamaan pelkoja, suorituspaineita, epäonnistumisia ja/tai riittämättömyyttä. Kaikkien elämän myllerrysten, huolien ja murheiden keskellä saan nauttia kuitenkin Jumalan itsensä antamasta rauhasta, joka kestää ja kantaa läpi haasteiden vieden minut kerran perille taivaan kotiin.

Juho Mäki
Video: LUMO-katkelma 2 – Luuk. 2:1-20

Saat videoon tekstityksen YouTuben asetuksista.
LUMO-evankeliumielokuvat löytyvät täyspitkinä ja 40 katkelman sarjana Raamatunlukijain Liiton YouTube-kanavalta

Arkeologiaa: Betlehem

Sekä Eusebius että Hieronymos sanovat, että Betlehem sijaitsee kuudennen mailipylvään luona Hebroniin johtavan tien varrella. Muinaisen Betlehemin sijainti tiedetään siis tarkasti: yhdeksän kilometriä Jerusalemista etelään. Nykyään Betlehem on suuri palestiinalaiskaupunki. Kaupungin sydämessä on valtavan iso kirkkokompleksi, Syntymäkirkko. Sen kryptan perällä olevan syvennyksen lattiassa on hopeinen tähti, jossa on latinankielinen teksti: ”Tässä Jeesus Kristus syntyi Neitsyt Mariasta”.

Syntymäkirkko on maailman vanhin käytössä oleva kirkko. Se on 500-luvulta jKr., mutta sen vanhimmat osat ovat peräisin jo 300-luvulta. Origenes kirjoitti jo 200-luvun alussa, että ”pakanatkin osaavat neuvoa sille luolalle, jossa Jeesus syntyi”. Sama tieto löytyy myös Justinus Marttyyrin tekstistä 100-luvulta. Oli aivan ilmeistä, että varhainen kirkko tiesi Jeesuksen syntymäpaikan. On mahdollista, että yksi jos toinen kysyi Marialta Jeesuksen syntymäpaikan tarkkaa sijaintia, ja paikkaa käytiin näyttämässä niin usein, että paikalliset asukkaatkin tiesivät sen hyvin ja osasivat kertoa myöhemminkin vierailijoille. Kirkko muistuttaa edelleen tästä paikasta.

(Eero Junkkaala: Faktaa vai fiktiota, s. 114–115. Uusi Tie 2006.)

Kuva: Syntymäkirkko, Betlehem. Neil Ward, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Kuva: Hopeinen tähti Syntymäkirkossa. Mark87 at English Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons

Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: