”Sillä tavoin saamme mainetta”

Edellinen teksti Seuraava teksti

Kuuntele podcastina

1. Moos. 11:1–9

1 Koko maailma käytti samoja sanoja ja puhui yhtä kieltä. 2 Kun ihmiset siirtyivät itään, he löysivät Sinearin maasta tasangon ja jäivät sinne asumaan. 3 Ja he sanoivat toisilleen: ”Tehkäämme tiiliä ja polttakaamme ne koviksi.” He käyttivät savitiiltä rakennuskivenä ja asfalttipikeä muuraamiseen. 4 He sanoivat: ”Rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, joka ulottuu taivaaseen asti. Sillä tavoin saamme mainetta emmekä myöskään hajaannu yli koko maan.”

5 Herra tuli katsomaan kaupunkia ja tornia, jota ihmiset rakensivat, 6 ja sanoi: ”Siinä he nyt ovat, yksi kansa, jolla on yksi ja sama kieli. Tämä, mitä he ovat saaneet aikaan, on vasta alkua. Nyt he pystyvät tekemään mitä tahansa. 7 Menkäämme sekoittamaan heidän kielensä, niin etteivät he ymmärrä toistensa puhetta.” 8 Ja niin Herra hajotti heidät sieltä kaikkialle maailmaan, ja he lakkasivat rakentamasta kaupunkia. 9 Kaupunki sai nimen Babylon, sillä siellä Herra sekoitti ihmisten kielen ja sieltä hän hajotti heidät kaikkialle maailmaan.

Oletko joskus haaveillut hallitsevasi koko maailmaa?

Kaupan kassalla jonottaessa katse osuu väkisinkin iltapäivälehtien lööppeihin ja aikakauslehtien kansiin. Yhdellä lyhyellä silmäyksellä käy selväksi, mistä nyt puhutaan. Muinaisessa maailmassakin osattiin kohista. Kaikki puhuivat siitä: Babylonissa oltiin rakentamassa valtavaa tornia! Meteli nousi taivaaseen asti. Ihminen kuvitteli taas kerran olevansa kaikkivaltias ja pystyvänsä mihin vaan.

Kenet Jumala otti mukaan sanoessaan ”menkäämme”? Ei ketään muuta. Mutta Jumalamme onkin yhdessä kolme: Isä, Poika ja Pyhä Henki. He kaikki olivat jo luomassa maailmaa, ja he ovat läsnä kaikissa Raamatun tapahtumissa – jo kauan ennen ensimmäistä joulua ja helluntaita.

Jumalan toiminta saattaa tuntua pikkumaiselta: miksi ihminen ei saanut toteuttaa unelmiaan ja rakentaa tornia valmiiksi? Siksi, että Jumala on kaikkitietävä – ja myös täydellinen rakkaus. Hän halusi suojella ja varjella ihmistä. Hän tiesi, että ihminen on syntinen, eikä pysty hallitsemaan maailmaa viisaasti ilman häntä. Luotu ei saanut ottaa Luojan paikkaa. Erikieliset ihmiset ja kansakunnat joutuivat keskittymään keskinäisen kommunikaation haasteisiin, eikä koko maailman hallitsemiseen enää ollut mahdollisuuksia.  Mutta toisaalta: mikä rikkaus maailman kaikki kielet ovatkaan!

”Mutta sinä, Herra, hallitset ikuisesti, sinun nimesi kaikuu polvesta polveen.”
Ps. 102:12
Keskustelukysymyksiä
  1. Mikä oli Babylonin tornin rakentajien motiivi?
  2. Millaisia motiiveja nykyajan ihmisillä on tehdä jotain suurta ja ainutlaatuista?
  3. Jos saisit hallita maailmaa, millaisia asioita toteuttaisit?
  4. Mitä vaaroja sisältyy siihen, että ihminen ihastuu liikaa itseensä tai toiseen ihmiseen?
  5. Millä tavalla ihminen oppii kunnioittamaan Jumalaa?
Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: