“En tahdo sinulle pahaa.”

Edellinen teksti Seuraava teksti

Kuuntele podcastina

1. Sam. 24:1–12

1 Daavid lähti liikkeelle ja asettui En-Gedin vuorille. 2 Kun Saul palasi filistealaisia vastaan tekemältään sotaretkeltä, hänelle kerrottiin, että Daavid oli En-Gedin autiomaassa. 3 Silloin Saul otti mukaansa Israelista kolmetuhatta valiosoturia ja lähti etsimään Daavidia ja hänen miehiään Kauriskallioiden itäpuolelta. 4 Tien varressa oli lammastarhoja ja luola, ja tultuaan niiden kohdalle Saul meni luolaan tarpeilleen. Mutta Daavid ja hänen miehensä istuivat luolan perällä. 5 Miehet sanoivat Daavidille: ”Nyt on tullut se päivä, josta Herra on sanonut sinulle: ’Minä jätän vihollisesi sinun käsiisi, niin että voit tehdä hänelle mitä tahdot.'” Silloin Daavid meni ja leikkasi salaa palasen Saulin viitan liepeestä. 6 Mutta sen tehtyään hän sai piston sydämeensä 7 ja sanoi miehilleen: ”Herra varjelkoon minua tekemästä tällaista kuninkaalleni, Herran voidellulle! Varjelkoon Herra minua kohottamasta kättäni häntä vastaan, sillä hän on Herran voideltu!” 8 Daavid piti miehensä aloillaan eikä päästänyt heitä Saulin kimppuun, ja niin Saul lähti luolasta jatkaakseen matkaansa.

9 Sen jälkeen myös Daavid tuli ulos luolasta ja huusi Saulin perään: ”Herrani, kuningas!” Kun Saul kääntyi katsomaan taakseen, Daavid kumartui kunnioittavasti maahan saakka 10 ja sanoi Saulille: ”Miksi kuuntelet ihmisten puheita, kun he sanovat: ’Daavid tahtoo sinulle pahaa’? 11 Nyt voit omin silmin nähdä, että Herra jätti sinut tänään luolassa minun käsiini. Mieheni neuvoivat minua tappamaan sinut, mutta minä säästin sinut ja sanoin: ’En voi kohottaa kättäni kuningastani vastaan, sillä hän on Herran voideltu.’ 12 Katso nyt, isäni, katso viittasi lievettä, joka on kädessäni! Koska leikkasin liepeen viitastasi mutta en tappanut sinua, täytyy sinunkin ymmärtää, etten tahdo sinulle pahaa enkä kapinoi sinua vastaan. Minä en ole rikkonut sinua vastaan, mutta sinä väijyt minua ja tahdot viedä minulta hengen.

Lue laajemmin: 1. Sam. 23:7–24:23

7 Myös Saul sai kuulla, että Daavid oli mennyt Keilaan. Silloin hän sanoi: ”Jumala on antanut hänet minun käsiini. Hän on mennyt kaupunkiin, jonka muureissa on portit ja salvat. Nyt hän on loukussa!” 8 Saul kutsui koolle koko sotaväkensä lähteäkseen Keilaan ja saartaakseen Daavidin miehineen sinne.

9 Kun Daavid huomasi, että Saulilla oli paha mielessä, hän sanoi pappi Abjatarille: ”Tuo tänne efodi.” 10 Ja Daavid esitti kysymyksen: ”Herra, Israelin Jumala, kuule palvelijaasi! Olen saanut tietää, että Saul aikoo tulla hävitysretkelle Keilaan minun takiani. 11 Luovuttavatko Keilan asukkaat minut hänen käsiinsä? Tuleeko Saul tänne, kuten olen kuullut? Herra, Israelin Jumala, vastaa palvelijallesi!” Herra sanoi: ”Hän tulee.” 12 Daavid kysyi: ”Luovuttavatko Keilan asukkaat minut ja mieheni Saulin käsiin?” Herra sanoi: ”Luovuttavat.” 13 Silloin Daavid ja hänen miehensä, joita oli noin kuusisataa, lähtivät Keilasta ja alkoivat taas kuljeskella paikasta toiseen. Mutta kun Saul sai kuulla, että Daavid oli päässyt pakoon Keilasta, hän luopui retkestään.

14 Daavid pysytteli piilopaikoissaan Sifin autiomaan vuorilla. Saul etsi häntä koko ajan, mutta Jumala ei antanut Daavidia hänen käsiinsä. 15 Daavid tiesi, että Saul oli lähtenyt etsimään häntä tappaakseen hänet, ja jäi siksi Sifin autiomaan Horesaan. 16 Saulin poika Jonatan tuli sinne hänen luokseen, rohkaisi häntä Jumalan nimessä 17 ja sanoi: ”Älä pelkää! Isäni Saul ei tavoita sinua, vaan sinusta tulee Israelin kuningas ja minusta sinun lähin miehesi. Myös isäni Saul tajuaa sen.” 18 He solmivat sitten keskenään liiton Herran edessä. Daavid jäi Horesaan, mutta Jonatan palasi kotiinsa.

19 Saulin luo Gibeaan tuli sifiläisiä, jotka sanoivat: ”Daavid piileskelee meidän vuorillamme Horesassa, Hakilankukkulalla Jesimonin eteläpuolella. 20 Jos nyt haluat tulla sinne, kuningas, me kyllä luovutamme hänet sinun käsiisi.” 21 Saul vastasi: ”Herra teitä siunatkoon, koska edes te välitätte minusta! 22 Menkää nyt ja ottakaa vielä tarkemmin selville, missä hän liikkuu ja kuka hänet on noilla seuduilla nähnyt. Hänen sanotaan olevan hyvin viekas. 23 Ottakaa tarkasti selvää kaikista piilopaikoista, joita hän käyttää. Sitten kun teillä on varmat tiedot, tulkaa taas minun luokseni, niin lähden teidän mukaanne. Jos hän on tässä maassa, etsin kyllä hänet käsiini, vaikka joutuisin kulkemaan kylä kylältä läpi koko Juudan!” 24 Sifiläiset lähtivät sitten Saulin luota ja palasivat kotiseudulleen.

Daavid ja hänen miehensä olivat silloin Maonin autiomaassa Arabassa, Jesimonin eteläpuolella. 25 Saul lähti miehineen etsimään Daavidia, mutta Daavid sai siitä tiedon ja siirtyi eräälle Maonin autiomaan kallioiselle vuorelle. Sen kuultuaan Saul lähti autiomaahan ajamaan takaa Daavidia. 26 Kun Saul tuli vuoren toista puolta, Daavid oli miehineen sen toisella puolella ja pyrki kiireesti pakoon Saulin tieltä. Saul ja hänen miehensä olivat kuitenkin jo saartaneet Daavidin joukot ja olivat saamaisillaan ne kiinni, 27 kun Saulin luo saapui lähetti ja sanoi: ”Lähde kiireesti takaisin! Filistealaiset ovat tunkeutuneet maahan.” 28 Saul keskeytti takaa-ajon ja lähti filistealaisia vastaan. Sen vuoksi paikkaa kutsutaan Erokallioksi.

24 1 Daavid lähti liikkeelle ja asettui En-Gedin vuorille. 2 Kun Saul palasi filistealaisia vastaan tekemältään sotaretkeltä, hänelle kerrottiin, että Daavid oli En-Gedin autiomaassa. 3 Silloin Saul otti mukaansa Israelista kolmetuhatta valiosoturia ja lähti etsimään Daavidia ja hänen miehiään Kauriskallioiden itäpuolelta. 4 Tien varressa oli lammastarhoja ja luola, ja tultuaan niiden kohdalle Saul meni luolaan tarpeilleen. Mutta Daavid ja hänen miehensä istuivat luolan perällä. 5 Miehet sanoivat Daavidille: ”Nyt on tullut se päivä, josta Herra on sanonut sinulle: ’Minä jätän vihollisesi sinun käsiisi, niin että voit tehdä hänelle mitä tahdot.'” Silloin Daavid meni ja leikkasi salaa palasen Saulin viitan liepeestä. 6 Mutta sen tehtyään hän sai piston sydämeensä 7 ja sanoi miehilleen: ”Herra varjelkoon minua tekemästä tällaista kuninkaalleni, Herran voidellulle! Varjelkoon Herra minua kohottamasta kättäni häntä vastaan, sillä hän on Herran voideltu!” 8 Daavid piti miehensä aloillaan eikä päästänyt heitä Saulin kimppuun, ja niin Saul lähti luolasta jatkaakseen matkaansa.

9 Sen jälkeen myös Daavid tuli ulos luolasta ja huusi Saulin perään: ”Herrani, kuningas!” Kun Saul kääntyi katsomaan taakseen, Daavid kumartui kunnioittavasti maahan saakka 10 ja sanoi Saulille: ”Miksi kuuntelet ihmisten puheita, kun he sanovat: ’Daavid tahtoo sinulle pahaa’? 11 Nyt voit omin silmin nähdä, että Herra jätti sinut tänään luolassa minun käsiini. Mieheni neuvoivat minua tappamaan sinut, mutta minä säästin sinut ja sanoin: ’En voi kohottaa kättäni kuningastani vastaan, sillä hän on Herran voideltu.’ 12 Katso nyt, isäni, katso viittasi lievettä, joka on kädessäni! Koska leikkasin liepeen viitastasi mutta en tappanut sinua, täytyy sinunkin ymmärtää, etten tahdo sinulle pahaa enkä kapinoi sinua vastaan. Minä en ole rikkonut sinua vastaan, mutta sinä väijyt minua ja tahdot viedä minulta hengen. 13 Herra olkoon tuomarina meidän välillämme. Hän kostakoon sinulle minun puolestani, mutta minä en sinuun koske. 14 Sanoohan vanha sananlaskukin: ’Paha on pahoista peräisin.’ Minä en sinuun koske! 15 Ja kenen perään Israelin kuningas on lähtenyt? Ketä sinä ajat takaa? Koiran raatoa, yhtä vaivaista kirppua! 16 Herra olkoon tuomarina ja jakakoon meille oikeutta. Hän saa tutkia minun asiani ja puhua puolestani, ja hän on ratkaiseva riidan minun hyväkseni.”

17 Kun Daavid lopetti puheensa, Saul sanoi: ”Poikani Daavid, sehän on sinun äänesi!” Ja Saul puhkesi itkuun 18 ja sanoi Daavidille: ”Sinä olet oikeassa, minä väärässä! Olet tehnyt minulle pelkkää hyvää, mutta minä olen maksanut sen sinulle pahalla. 19 Sinä olet tänään osoittanut, että tahdot minulle vain hyvää. Kun Herra luovutti minut sinun käsiisi, et tappanut minua. 20 Kun joku kohtaa vihollisensa, hän ei päästä tätä suosiolla pois. Palkitkoon Herra sinulle hyvän työn, jonka tänään olet tehnyt minulle! 21 Nyt tiedän, että sinusta tulee kuningas ja että Israelin valtakunta pysyy lujasti käsissäsi. 22 Vanno nyt minulle Herran kautta, ettet tuhoa minun jälkeläisiäni, sitten kun olen kuollut, etkä hävitä nimeäni isäni suvun joukosta.” 23 Kun Daavid oli vannonut tämän, Saul palasi kotiinsa ja Daavid nousi turvapaikkaansa vuorille.

Mitä asioita kadehdit toisilta?

Autiomaassa, jossa Daavid kannattajineen piileskeli Saulia, on päivisin tukahduttavan kuuma ja öisin hyytävän kylmä. Ulkoiset hankaluudet eivät kuitenkaan olleet mitään verrattuna siihen hengenvaaraan, jossa he Saulin takia jatkuvasti elivät. Tilanne johtui vain ja ainoastaan Saulin kateudesta Daavidia kohtaan.

Kateus synnyttää pelkoa ja pelko vihaa. Näin oli Saulillekin käynyt. Hän vainosi Daavidia mielipuolisesti, välillä katuen ja taas uudestaan tämän henkeä uhaten. Kaiken järjen mukaan tällaisesta tyypistä olisi kannattanut hankkiutua eroon tilaisuuden tullen. Mutta Daavid oli Jumalan mielen mukainen mies. Hän tunnusti Saulin kuninkaaksi kaikista tämän puutteista huolimatta. Ja hän tiesi, että tappaminen oli syntiä. Daavid luotti siihen, että Jumala ratkaisisi tilanteen. Hän ei suostunut tappamaan Saulia.

Millä tavalla itse kohtelet niitä, joita jostain syystä kadehdit? Voisitko katkaista kateuden noidankehän ja estää sen muuttumista vihaksi, joka lopulta tuhoaa erityisesti itseäsi? Tai tunnetko, että joku kadehtii sinua ja sen takia tahtoo sinulle pahaa? Daavidin esimerkin mukaan voit kieltäytyä vastaamaan pahaan pahalla, vaikka toki saat suojella itseäsi tarpeen tullen.

”Emme saa tavoitella turhaa kunniaa emmekä ärsyttää ja kadehtia toisiamme.”
Gal. 5:26
Keskustelukysymyksiä ja ryhmätehtävä

Tehtävä ryhmälle ennen keskustelua

A)
Ohjeistus: Luetaan raamatunkohta ja liikutaan sen tapahtumien mukaan, ei kuitenkaan näytellä. Roolit: Daavid, Daavidin miehiä, Saul, Saulin sotajoukkoa. Sovitaan, missä on En-Gedi, luola ja sen suu. Joku lukee raamatunkohdan ääneen pysähtyen aina hetkeksi niissä kohdissa, joissa tapahtuu liikettä. Roolihenkilöt liikkuvat tekstin mukaan, mutta eivät ilmeile eivätkä sano mitään.
Purku: Mietitään yhdessä, tuliko raamatunkohdasta joku uusi tai yllättävä asia esiin tehtävän kautta.

TAI

B)
(Tehdään ennen raamatunkohdan lukemista.)
Ohjeistus: Kirjoita lapulle kolme sanaa, jotka tulevat spontaanisti mieleen aiheesta ”kateus”.
Purku: Luetaan sanoja ääneen kaikille. Voidaan myös aluksi mennä pareittain ja valita parin kuudesta sanasta kolme monipuolisimmin kateutta kuvaavaa sanaa. Valintaa voidaan jatkaa vielä neljän hengen ja kahdeksan hengen ryhmissä. Lopuksi luetaan karsimisen jälkeen jäljelle jääneet sanat ääneen.

Keskustelukysymyksiä

  1. Mikä osoittaa Saulin hulluuden?
  2. Saul kadehti Daavidia, joka oli johtanut Israelin sotaväkeä menestyksekkäästi ja saanut sen takia ihailua osakseen. Kateus oli muuttunut peloksi ja vihaksi (1. Sam. 18:6–16). Miksi kateus usein peitetään vihan alle?
  3. Kummalle kateus on vahingollisempaa: kadehtijalle vai sille, jota kadehditaan? Miksi?
  4. Miksi Daavid edelleen kunnioitti Saulin kuninkuutta, vaikka tämä vainosi hänen henkeään?
  5. Miksi Daavid koki piston sydämessään leikattuaan palan Saulin viitasta?
  6. Mitä Daavid teki huomatessaan kostonhalun nousevan sydämeensä?
  7. Millainen johtaja Daavid oli tässä tilanteessa?
  8. Millaisia johtajia sinä kunnioitat? Kuka on mielestäsi esimerkillinen johtaja?
  9. Onko joku ihminen tehnyt sinua kohtaan väärin? Miltä sinusta tuntuu kohdata hänet?
  10. Missä asiassa Daavid näyttää sinulle esimerkkiä?
Arkeologiaa: Daavid-steela ja Khirbet Qeiyafa

Heinäkuussa 1993 Danin kaivauksissa löydettiin arameankielistä tekstiä sisältänyt kivilaatta, jossa olivat mm. sanat ”Israelin kuningas” ja ”Daavidin huone”. Siksi tätä piirtokirjoitusta on alettu kutsua Daavid-steelaksi tai Tel Dan -steelaksi. Steela on Aramin eli Syyrian kuninkaan Hasaelin tai Ben-Hadad III:n raportti sodasta, jonka hän kävi Israelia ja Juudaa vastaan. Tutkijoiden selvä enemmistö pitää löytöä aitona ja siinä olevaa tekstiä Daavidin kuningashuoneeseen viittaavana. Tekstistä on voitu rekonstruoida myös nimet Joram, Ahabin poika ja Ahasja, Joramin poika.

Elanlaaksossa sijaitsevan Khirbet Qeiyafan kartoitustutkimuksissa havaittiin vuonna 2005, että kummulta pilkisti rautakautisen asutuksen jälkiä. Arkeologiset kaivaukset alkoivat vuonna 2007 ja jatkuivat seitsemän vuoden ajan. Niitä johtivat Yosef Garfinkel Jerusalemin yliopistosta ja Saar Ganor Israelin museovirastosta. Kukkulalta tuli esiin suuri kaupunki rautakausi II:n ajalta, siis kuningas Daavidin hallintokaudelta. Vahvasti linnoitettu kaupunki kolmenkymmenen kilometrin päässä Jerusalemista puhuu vahvan Daavidin valtakunnan puolesta. Löydetty keramiikka vastaa Israelin kuninkaiden, Saulin ja Daavidin, aikaa. Oxfordissa oliivien siemenistä suoritettu hiili-14 -analyysi antaa ajoituksen 1020-980 eKr. Kiintoisimpia yksittäisiä löytöjä ovat kaksi laatikkomaista kulttiesinettä, jotka mahdollisesti ovat olleet liitonarkun jäljennöksiä. Paikalta on löytynyt myös piirtokirjoitus, joka kuuluu vanhimpiin Israelin tekstilöytöihin.

(Eero Junkkaala: Arkeologian aarteita s. 85–90, 97–101. Perussanoma 2019.)

Kuva: Daavid-steela, Israel Museum, Jerusalem. Oren Rozen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: