”Kutsuit minua. Tässä olen.”

Edellinen teksti Seuraava teksti
Johdanto: Jumalan kansasta kansakunta

Tuomarien aika päättyi siihen, että kansa halusi itselleen kuninkaan, ”niin kuin kaikilla muillakin kansoilla on”. Ensimmäinen kuningas oli Saul, joka yhdisti hajanaisen heimoliiton yhdeksi kansaksi. Tähän tarvittiin yhteinen vihollinen, filistealaiset. Filistealaiset kuuluivat ns. merikansoihin, jotka tulivat Lähi-idän rannikoille 1100–1000 -luvuilla eKr. Saulia seurasi Daavid, jonka aikaa pidetään muinaisen Israelin loistavimpana kukoistuskautena. Sotien, vasallisopimusten ja naimakauppojen avulla valtakunta laajeni suurimmilleen ulottuen pohjoisessa Eufrat-virrasta etelään Egyptin rajoille. Daavid valloitti Jerusalemin Israelin ensimmäiseksi pääkaupungiksi. Daavidille annettiin myös lupaus hänen sukuunsa syntyvästä kuninkaasta, joka hallitsisi ikuisesti. Tämä kuningas oli noin 1000 vuotta myöhemmin syntyvä Jeesus.

Kuuntele podcastina

1. Sam. 3:1–10

1 Nuori Samuel palveli Herraa Eelin luona. Siihen aikaan Herra puhui ihmisille vain harvoin eikä näkyjä usein nähty. 2 Eräänä iltana Eeli oli jo mennyt nukkumaan. Hänen silmänsä olivat hämärtyneet niin että hän tuskin näki. 3 Jumalan lamppu paloi vielä, ja Samuel oli asettunut nukkumaan pyhäkköön, jossa Jumalan liitonarkku oli. 4 Silloin Herra kutsui Samuelia nimeltä. Hän vastasi: ”Täällä minä olen”, 5 juoksi Eelin luo ja sanoi: ”Kutsuit minua. Tässä olen.” Mutta Eeli vastasi: ”En minä kutsunut. Mene takaisin nukkumaan.” Samuel palasi vuoteelleen. 6 Herra huusi uudelleen: ”Samuel!” Samuel nousi, meni Eelin luo ja sanoi: ”Kutsuit minua. Tässä olen.” Mutta Eeli vastasi: ”Ei, poikani, en minä kutsunut. Mene takaisin nukkumaan.” 7 Silloin Samuel ei vielä tuntenut Herraa eikä Herra ollut ennen puhunut hänelle. 8 Sitten Herra kutsui Samuelia kolmannen kerran, ja Samuel nousi, meni Eelin luo ja sanoi: ”Kutsuit minua. Tässä olen.” Nyt Eeli ymmärsi, että Herra kutsui poikaa, 9 ja hän sanoi: ”Mene nukkumaan, mutta jos joku vielä kerran kutsuu sinua, vastaa näin: Puhu, Herra, palvelijasi kuulee.” Ja Samuel meni takaisin vuoteelleen.

10 Silloin Herra tuli, seisahtui ja huusi kuten edellisilläkin kerroilla: ”Samuel, Samuel!” Samuel vastasi: ”Puhu, palvelijasi kuulee.”

Lue laajemmin: 1. Sam. 1–3

1 1 Sufin maan Ramataimissa, Efraimin vuoristossa, asui mies, jonka nimi oli Elkana. Hän kuului Efraimin heimoon, ja hänen isänsä oli Jeroham, Elihun poika. Elihun isä oli Tohu ja tämän isä Sufi. 2 Elkanalla oli kaksi vaimoa. Toisen nimi oli Hanna, toisen Peninna. Peninnalla oli lapsia, mutta Hanna oli lapseton.

3 Elkanalla oli tapana kerran vuodessa lähteä kotikaupungistaan Siloon rukoilemaan Herraa Sebaotia ja uhraamaan hänelle. Siellä oli Herran pappeina kaksi Eelin poikaa, Hofni ja Pinehas. 4 Uhrattuaan Elkana antoi aina vaimolleen Peninnalle sekä hänen pojilleen ja tyttärilleen kullekin osansa uhrilihasta. 5 Hannallekin hän antoi yhden osan, sillä Hannaa hän rakasti, vaikka Herra ei ollut suonut tälle lapsia. 6 Mutta toinen vaimo, Peninna, tahtoi nöyryyttää Hannaa ja kiusasi häntä yhtenään siitä, että Herra oli jättänyt hänet lapsettomaksi. 7 Sama toistui vuodesta vuoteen: kun Hanna tuli pyhäkköön, Peninna aina kiusasi häntä niin että hän itki eikä voinut syödä. 8 Silloin hänen miehensä Elkana sanoi hänelle: ”Miksi itket, Hanna, etkä syö? Mikä sinua vaivaa? Enkö minä ole sinulle enemmän kuin kymmenen poikaa?”

9 Kerran, kun he olivat lopettaneet uhriateriansa Silossa, Hanna nousi ja astui Herran eteen. Pappi Eeli istui tuolillaan pyhäkön ovenpielessä. 10 Murheessaan Hanna rukoili Herraa, itki katkerasti 11 ja teki tämän lupauksen: ”Herra Sebaot! Jos sinä näet palvelijasi hädän ja muistat minua etkä unohda minua, vaan annat minulle poikalapsen, niin minä luovutan hänet sinulle koko hänen elämänsä ajaksi, eikä veitsi milloinkaan ole koskettava hänen hiuksiaan.”

12 Kun Hanna rukoili pitkään Herraa, Eeli seurasi hänen suunsa liikkeitä. 13 Hanna rukoili näet hiljaa itsekseen, huulet vain liikkuivat mutta ääntä ei kuulunut. Siksi Eeli luuli hänen olevan juovuksissa 14 ja sanoi hänelle: ”Kuinka kauan aiot viipyä täällä juopuneena? Mene selviämään humalastasi!” 15 Mutta Hanna vastasi: ”Ei, herra, en ole juonut viiniä enkä väkijuomaa. Minä olen onneton nainen ja vuodatin sydämeni Jumalalle. 16 Älä pidä palvelijaasi kelvottomana naisena, vain suuren suruni ja huoleni takia minä rukoilin näin kauan.” 17 Silloin Eeli sanoi hänelle: ”Mene rauhassa. Israelin Jumala antakoon sinulle, mitä häneltä pyysit.” 18 Hanna vastasi: ”Minä kiitän sinua suopeudestasi!” Sitten hän meni pois, söi eikä ollut enää surullinen.

19 Varhain seuraavana aamuna he nousivat rukoilemaan Herraa. Sitten he palasivat kotiinsa Ramaan. Kun Elkana oli maannut vaimonsa Hannan kanssa, Herra vastasi Hannan rukoukseen. 20 Hanna tuli raskaaksi ja synnytti aikanaan pojan. Hän antoi pojalleen nimen Samuel sanoen: ”Herralta minä häntä pyysin.”

21 Kun Elkana oli seuraavana vuonna lähdössä koko perheensä kanssa uhraamaan Herralle ja toimittamaan lupausuhriaan, 22 ei Hanna tahtonut seurata mukana, vaan sanoi miehelleen: ”Sitten kun en enää imetä poikaa, vien hänet Herran kasvojen eteen, ja sinne hän saa jäädä koko elämänsä ajaksi.” 23 Elkana vastasi hänelle: ”Tee niin kuin parhaaksi näet. Pysy kotona niin kauan kuin poikaa pitää imettää. Antakoon Herra lupauksesi toteutua.” Hanna jäi Ramaan ja imetti poikaansa, kunnes oli aika vieroittaa hänet.

24 Kun poika oli vieroitettu, Hanna otti mukaansa hänet sekä kolmivuotiaan sonnin, säkillisen jauhoja ja viinileilin, ja he menivät Silon pyhäkköön. Poika oli vielä pieni. 25 Siellä he teurastivat sonnin uhriksi ja veivät sitten pojan Eelin luo. 26 Hanna sanoi hänelle: ”Herrani, niin totta kuin elät, minä olen se nainen, joka viipyi pitkään luonasi rukoilemassa Jumalaa. 27 Tätä poikaa minä rukoilin itselleni, ja Herra antoi minulle mitä pyysin. 28 Nyt minä luovutan hänet Herralle. Olkoon hän Herran oma koko elämänsä ajan.” Sitten he kumartuivat rukoilemaan Herraa.

2 1 Hanna rukoili sanoen:

– Sydämeni riemuitsee Herrasta,
Herra nostaa minun pääni pystyyn.
Minä voin rohkeasti vastata vihollisilleni,
sinun avustasi minä iloitsen.
2 Vain Herra on pyhä, ei ole toista,
meidän Jumalamme yksin on luja kallio.
3 Jättäkää suuret sananne,
luopukaa röyhkeistä puheistanne,
sillä Herra on Jumala, hän tietää kaiken,
hän punnitsee teot.
4 Soturien jouset ovat poikki,
mutta maassa makaaviin palaa voima.
5 Jotka kerran elivät yltäkylläisyydessä,
saavat niukan leipänsä toisen työssä,
mutta niiltä, jotka näkivät nälkää,
ei lopu ruoka.
Hedelmätön saa seitsemän lasta,
mutta se, jolla oli monta poikaa,
jää kuihtumaan yksin.

6 Herra lähettää kuoleman ja antaa elämän,
vie alas tuonelaan ja nostaa sieltä.
7 Herra tekee köyhäksi ja antaa rikkauden,
painaa maahan ja kohottaa.
8 Hän ylentää tomusta mitättömän
ja korottaa tuhkasta köyhän,
sijoittaa heidät ylhäisten joukkoon
ja antaa heille kunniasijan.
Maan perustukset ovat Herran,
niiden varaan hän on laskenut maan.
9 Hän pitää huolen omiensa askelista,
mutta pahat joutuvat pimeyteen.
Omin voimin ei yksikään menesty.
10 Ne, jotka Herraa vastustavat,
joutuvat kauhun valtaan,
kun Korkein jylisee taivaasta.
Herra tuomitsee koko maanpiirin.
Hän antakoon voimaa kuninkaalleen,
hän kohottakoon pystyyn voideltunsa pään!

11 Sitten Elkana meni kotiinsa Ramaan, ja poika jäi pappi Eelin luo palvelemaan Herraa.

12 Eelin pojat olivat kelvottomia miehiä eivätkä välittäneet Herrasta. 13 Pappeina heillä oli kansaan nähden tällainen oikeus: Aina kun joku oli teurastanut uhrinsa ja oli keittämässä uhrilihaa, saapui paikalle papin palvelija mukanaan kolmipiikkinen haarukka. 14 Hän pisti sillä keittoastiaan, pataan, kattilaan tai ruukkuun, ja kaiken, mikä nousi haarukan mukana, pappi sai ottaa itselleen. Näin oli tehty kaikille israelilaisille, jotka tulivat Siloon. 15 Mutta nyt papin palvelija saapui jo ennen kuin rasva oli poltettu ja sanoi sille, joka oli uhraamassa: ”Anna papille lihaa paistiksi. Hän ei halua keitettyä lihaa, vaan raakaa.” 16 Jos mies vastasi: ”Ensin täytyy polttaa rasva, ota sitten mitä mielesi tekee”, palvelija sanoi hänelle: ”Ei, sinun on annettava heti, tai minä otan väkisin.” 17 Eelin poikien rikkomus oli Herran silmissä hyvin paha, sillä he häpäisivät Herralle kuuluvan uhrin.

18 Mutta nuori Samuel palveli Herraa. Hänellä oli yllään pellavainen kasukka. 19 Joka vuosi hänen äitinsä teki häntä varten pienen viitan ja toi sen hänelle tullessaan miehensä kanssa toimittamaan vuotuista uhriaan. 20 Eeli siunasi Elkanan ja hänen vaimonsa sanoen näin: ”Herra antakoon sinulle tästä vaimosta pojan sen tilalle, joka on luovutettu Herralle!” Sen jälkeen he menivät taas kotiinsa.

21 Herra piti huolen Hannasta, niin että hän tuli raskaaksi ja synnytti vielä kolme poikaa ja kaksi tytärtä. Mutta nuori Samuel kasvoi Herran luona.

22 Kun Eeli oli jo hyvin vanha, hänen korviinsa kantautui, mitä hänen poikansa tekivät kaikille israelilaisille. Hän kuuli myös, että he makasivat niiden naisten kanssa, jotka palvelivat pyhäkköteltan ovella. 23 Silloin hän sanoi heille: ”Kuinka te tällaista teette? Minä saan kuulla kaiken kansan puhuvan teidän pahoista teoistanne. 24 Älkää enää tehkö pahaa, poikani, sillä minä kuulen Herran kansan levittävän teistä ikäviä puheita! 25 Jos ihminen rikkoo ihmistä vastaan, Jumala voi olla sovintotuomarina, mutta jos joku rikkoo Herraa vastaan, kuka voi puhua hänen puolestaan?” Pojat eivät kuitenkaan totelleet isäänsä, sillä Herra oli päättänyt, että heidän piti kuolla. 26 Mutta nuori Samuel kasvoi ja oli iloksi sekä Herralle että ihmisille.

27 Sitten tuli Eelin luo Jumalan mies ja sanoi hänelle: ”Näin sanoo Herra: Enkö minä ilmoittanut itseni juuri sinun esi-isillesi, kun he olivat Egyptissä faraon orjina? 28 Minä valitsin sinun sukusi Israelin heimojen joukosta papeikseni, suorittamaan alttaripalvelusta, polttamaan uhreja ja kantamaan efodia edessäni. Minä annoin suvullesi oikeuden kaikkiin uhreihin, joita israelilaiset tuovat. 29 Miksi te nyt poljette jalkoihinne ne uhrit ja lahjat, jotka olen määrännyt pyhäkköni omiksi? Miksi ajattelet poikiasi enemmän kuin minua? Miksi te lihotatte itseänne kansani Israelin uhrien parhailla paloilla?

30 ”Sen tähden Herran, Israelin Jumalan, sana kuuluu näin: Olen kyllä luvannut suvullesi ja isäsi suvulle, että saatte aina palvella minua. Mutta nyt Herra sanoo: Näin ei tule käymään! Minä nostan kunniaan ne, jotka minua kunnioittavat, mutta ne, jotka minua halveksivat, joutuvat häpeään. 31 Tulee aika, jolloin minä murran sinun sukusi voiman, niin ettei kukaan sinun suvustasi elä vanhaksi. 32 Saat nähdä onnettomuuden kohtaavan tätä pyhäkköä, ja vaikka minä osoitan hyvyyttäni Israelille, ei kukaan sinun suvustasi elä vanhaksi. 33 Kaikkia perheesi jäseniä minä en alttarini äärestä tuhoa, jotten sokaisisi silmiäsi ja riuduttaisi voimiasi, mutta enimmät heistä kaatuvat miekkaan. 34 Poikiesi Hofnin ja Pinehasin kohtalo on sinulle merkkinä: he kuolevat molemmat samana päivänä.

35 ”Mutta minä asetan itselleni papin, joka on minulle uskollinen ja toimii tahtoni ja mieleni mukaisesti. Hänestä luon pysyvän pappissuvun, joka saa aina toimittaa virkaa minun voideltuni edessä. 36 Ne, jotka ovat jäljellä sinun suvustasi, tulevat nöyrästi pyytämään häneltä kolikkoa ja leipää sanoen: ’Anna minun avustaa jossakin papin tehtävässä, jotta saisin edes leipäpalan ruoakseni.'”

3 1 Nuori Samuel palveli Herraa Eelin luona. Siihen aikaan Herra puhui ihmisille vain harvoin eikä näkyjä usein nähty. 2 Eräänä iltana Eeli oli jo mennyt nukkumaan. Hänen silmänsä olivat hämärtyneet niin että hän tuskin näki. 3 Jumalan lamppu paloi vielä, ja Samuel oli asettunut nukkumaan pyhäkköön, jossa Jumalan liitonarkku oli. 4 Silloin Herra kutsui Samuelia nimeltä. Hän vastasi: ”Täällä minä olen”, 5 juoksi Eelin luo ja sanoi: ”Kutsuit minua. Tässä olen.” Mutta Eeli vastasi: ”En minä kutsunut. Mene takaisin nukkumaan.” Samuel palasi vuoteelleen. 6 Herra huusi uudelleen: ”Samuel!” Samuel nousi, meni Eelin luo ja sanoi: ”Kutsuit minua. Tässä olen.” Mutta Eeli vastasi: ”Ei, poikani, en minä kutsunut. Mene takaisin nukkumaan.” 7 Silloin Samuel ei vielä tuntenut Herraa eikä Herra ollut ennen puhunut hänelle. 8 Sitten Herra kutsui Samuelia kolmannen kerran, ja Samuel nousi, meni Eelin luo ja sanoi: ”Kutsuit minua. Tässä olen.” Nyt Eeli ymmärsi, että Herra kutsui poikaa, 9 ja hän sanoi: ”Mene nukkumaan, mutta jos joku vielä kerran kutsuu sinua, vastaa näin: Puhu, Herra, palvelijasi kuulee.” Ja Samuel meni takaisin vuoteelleen.

10 Silloin Herra tuli, seisahtui ja huusi kuten edellisilläkin kerroilla: ”Samuel, Samuel!” Samuel vastasi: ”Puhu, palvelijasi kuulee.” 11 Herra sanoi Samuelille: ”Pian minä teen Israelissa sellaisen teon, että joka siitä kuulee, sen molemmat korvat soivat. 12 Sinä päivänä toteutan sen, mitä olen puhunut Eelille ja hänen suvulleen, alusta loppuun saakka. 13 Olen sanonut hänelle, että ikuinen tuomioni kohtaa hänen sukuaan, koska hän tiesi poikiensa halventavan Jumalaa eikä pitänyt heitä kurissa. 14 Sen tähden minä vannon Eelin suvulle: eivät uhrit eivätkä lahjat koskaan sovita Eelin suvun rikosta.”

15 Samuel makasi paikallaan aamuun saakka ja avasi sitten pyhäkön ovet. Hän ei uskaltanut kertoa näkyään Eelille, 16 mutta Eeli kutsui häntä: ”Samuel, poikani!” Hän vastasi: ”Täällä minä olen.” 17 Eeli kysyi: ”Mitä hän puhui sinulle? Älä salaa sitä minulta. Kohdatkoon sinua Jumalan viha nyt ja aina, jos salaat minulta sanankin siitä, mitä hän sinulle puhui.” 18 Silloin Samuel kertoi hänelle kaiken mitään salaamatta, ja Eeli sanoi: ”Hän on Herra. Hän tekee niin kuin hyväksi näkee.”

19 Kun Samuel varttui, Herra oli hänen kanssaan eikä sallinut yhdenkään hänen sanansa osua harhaan. 20 Näin koko Israel Danista Beersebaan saakka oppi tietämään, että Herra oli uskonut Samuelille profeetan tehtävän. 21 Siitä alkaen Herra ilmestyi jatkuvasti Silossa ja ilmoitti siellä Samuelille tahtonsa.

Tahtoisitko sinä kuunnella Jumalaa?

Samuelin vanhemmat olivat antaneet pienen esikoispoikansa temppeliin kiitokseksi Jumalalle. Poika asui ja eli pappi Eelin kanssa. Samuel nukkui pyhäkössä, lähellä liitonarkkua, joka oli israelilaisille kaikkein pyhin esine. Sitä oli kuljetettu kansan edellä silloinkin, kun saavuttiin luvattuun maahan Jordanin poikki.

Jumala kutsui Samuelia nimeltä. Jumala ei ollut pitkään aikaan puhunut kenellekään, joten Samuelkaan ei osannut heti aavistaa, että kyse oli Jumalan äänestä. Pappi Eelikin ymmärsi sen vasta kolmannella kerralla.

Usein toimimme ja ajattelemme ympäristömme mukaan. Jos elät ympäristössä, jossa on ihan luonnollista käydä sunnuntaina jumalanpalveluksessa, aloittaa työtehtävät rukoilemalla tai lukea päivittäin Raamattua, todennäköisesti teet niin itsekin. Jos taas juuri kukaan ei tee niin, ei se ehkä itsellesikään tule aina ensimmäisenä mieleen. Näin oli käynyt Samuelin ajan ihmisille: Jumalan kuunteleminen oli unohtunut ja lopulta unohdettiin kokonaan, että yhä edelleen elävä Jumala halusi puhua ihmisille.

Rukoillessa mekin voimme kuunnella Jumalaa ja sanoa Samuelin tavoin: ”Puhu, Herra, palvelijasi kuulee.” Myös Raamatun sana on meille Jumalan puhetta.

”Kun hän sinua opettaa, kuule häntä, talleta sydämeesi hänen sanansa.”
(Job 22:22)
Keskustelukysymyksiä
  1. Millä tavalla vanha Eeli suhtautui nuoreen Samueliin?
  2. Millä tavalla Jumala puhui Samuelille? Mitä ajattelet hänen tavastaan kutsua Samuel?
  3. Mitä osoittaa Jumalasta se, että hän kutsui Samuelia niin monta kertaa, että tämä ymmärsi mistä on kyse?
  4. Jos Jumala kutsuisi sinua nimeltä, millaisista asioista luulisit hänen puhuvan sinun kanssasi?
  5. Mitä itse haluaisit sanoa Jumalalle?
Arkeologiaa: Kivi Bet-Semesissä

Juuri joulun alla, 19.12.2019 julkaistiin Bet-Semesistä löytö, johon liitettiin hyvin raflaava otsikko: Onko liitonarkku ollut tällä kivellä? Se tuntuisi varmuudella olevan sarjassa huuhaa-löytöjä, sillä kukapa sellaista kiveä voisi löytää. Kyse on kuitenkin kiinnostavasta kohteesta, vaikka sen tulkinta vie vielä aikaa ja voi osoittautua aivan joksikin muuksi.

Nimittäin alueen kaivauksissa paljastui rakennelma, joka näyttää kulttipaikalta. Se ajoitetaan 1100-luvulle eKr. eli Samuelin aikaan ja sen keskellä on suuri, tasainen kivi. Raamattu kertoo kiinnostavan tarinan liitonarkun retkestä, joka päätyy juuri Bet-Semesiin. Siellä arkku asetetaan suurelle kivelle (1. Sam. 6:15). On tietenkin liian aikaista sanoa, olemmeko oikean kiven äärellä. On kuitenkin mahdollista, että Raamatun kuvaus osuu jopa näin tarkasti arkeologin lapioon.

(Eero Junkkaala)

Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: