“Herra oli antanut kansansa saada paljon ystäviä.”

Edellinen teksti Seuraava teksti

Kuuntele podcastina

2. Moos. 11

1 Herra sanoi Moosekselle: ”Vielä yhden vitsauksen minä annan kohdata faraota ja egyptiläisiä. Sen jälkeen hän päästää teidät lähtemään, ja kun hän teidät päästää, hän ajamalla ajaa teidät täältä pois. 2 Sano siis kansalle, että kaikkien, niin miesten kuin naistenkin, tulee pyytää tuttaviltaan muistolahjaksi hopea- ja kultaesineitä.” 3 Herra oli antanut kansansa saada paljon ystäviä egyptiläisten joukosta. Myös Moosesta pitivät sekä faraon hovi että Egyptin kansa suuressa arvossa.

4 Mooses sanoi faraolle: ”Näin sanoo Herra: ’Puolenyön aikaan minä kuljen läpi Egyptin, 5 ja silloin kuolee Egyptissä joka ainoa esikoinen, valtaistuimella istuvan faraon esikoisesta jauhinkivien ääressä istuvan orjattaren esikoiseen. Myös kaikki karjan esikoiset kuolevat. 6 Koko Egyptin täyttää suuri valitus, jollaista ei ole ennen kuultu eikä enää toiste kuulla. 7 Mutta israelilaisille ei edes koira murise, mitään vahinkoa ei tapahdu ihmisille enempää kuin karjallekaan. Tästä ymmärrät, että Herra tekee eron Egyptin ja Israelin välillä.’ 8 Silloin kaikki hovisi miehet tulevat minun luokseni, heittäytyvät eteeni ja sanovat: ’Lähde täältä ja vie pois kansasi, jota johdat.’ Sitten minä lähden.” Ja Mooses lähti faraon luota vihasta hehkuen.

9 Herra oli sanonut Moosekselle: ”Farao ei kuuntele teitä. Tämä tapahtuu siksi, että minä voisin tehdä monta ihmetekoa Egyptissä.” 10 Mooses ja Aaron olivat nyt tehneet kaikki nämä ihmeet faraon edessä, ja Herra oli paaduttanut faraon sydämen, niin ettei hän päästänyt israelilaisia lähtemään maasta.

Lue laajemmin: 2. Moos. 6:28–11:10
Lue 2. Moos. 6:28–11:10 tästä

Mikä kovettaa sydämen?

Mooseksen tehtävä kansansa johtajana ei ollut helppo. Aluksi hänen piti saada faraolta lupa päästää israelilaiset lähtemään Egyptistä. Sitä lupaa ei herunut, olivathan israelilaiset ahkeria ja tunnollisia työntekijöitä faraon valtavilla rakennustyömailla. Jumala kovetti faraon sydämen, jotta hän voisi näyttää voimansa.  Tämä voidaan nähdä myös toisin päin: koska farao ei taipunut, rangaistukseksi siitä Jumala kovetti hänen sydämensä ja antoi Egyptin kansan kärsiä. 

Jumala oli jo toteuttanut yhdeksän erilaista vitsausta Mooseksen ja tämän veljen Aaronin kautta. Nyt oli viimeisen vitsauksen aika; nyt Jumala käyttäisi viimeisen keinonsa taivuttaakseen faraon.

Ihminen on luonnostaan kovasydäminen. Vain Jumalan kutsu ja armo voivat pehmittää ihmisen sydämen niin, että se on valmis ottamaan vastaan sanoman Jumalasta. Faraolle annettiin tämä mahdollisuus monta kertaa, mutta hän kieltäytyi siitä. Seuraukset olivat kauheat: sydämen hyytävä kylmyys, koko kansan kärsimys ja lopulta esikoispojan kuolema.

Jumala kutsuu meitä kaikkia eri tavoin. Hänen kutsuaan ei kannata hylätä ja siirtää vastaamista tuonnemmaksi, sillä lopulta seurauksena voi olla täydellinen paatuminen.

”Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne”
Hepr. 3:15
Keskustelukysymyksiä
  1. Miksi israelilaisten piti pyytää lahjoja egyptiläisiltä?
  2. Mistä kertoo se, että egyptiläiset kunnioittivat orjakansa Israelia?
  3. Miksi Mooses oli vihainen?
  4. Missä oman elämäsi taisteluissa kaipaat Jumalan apua ja johdatusta?
  5. Millä tavalla voit estää sydäntäsi paatumasta, eli muuttumista sellaiseksi, että et enää halua ollenkaan kuulla Jumalan ääntä tai välittää hänestä?
Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: