“Älä pelkää. Minä olen ensimmäinen ja viimeinen, iäti elävä.”

Edellinen teksti Seuraava teksti
Johdanto: Jumalan kanssa ikuisesti

Jeesus tulee kerran takaisin. Milloin, sitä kukaan ei tiedä. Siksi pitää olla valmis nyt. Millainen on riittävä valmius? Mikään oma ponnistelu ja yritys ei tuo tätä valmiutta. Vain Jeesus voi sen lahjoittaa. Valmius on syntien anteeksiuskomisessa. Se on kuin vaate, joka puetaan yllemme Jeesuksen ansion tähden. Ota se vastaan ja sen valmiimmaksi et voi koskaan tulla. Taivaassa on kerran vain armahdettuja syntisiä, ei muita.

Kuuntele podcastina

Ilm. 1:9–20

9 Minä, veljenne Johannes, jolla on sama ahdinko, valtakunta ja Jeesukselta tuleva kestävyys kuin teillä, olin joutunut Patmos-nimiselle saarelle, koska olin julistanut Jumalan sanaa ja todistanut Jeesuksesta. 10 Herran päivänä Henki valtasi minut, ja minä kuulin takaani kovan äänen, kuin olisi torveen puhallettu. 11 Ääni sanoi: ”Kirjoita, mitä näet, ja lähetä kirja seitsemälle seurakunnalle: Efesokseen, Smyrnaan, Pergamoniin, Tyatiraan, Sardekseen, Filadelfiaan ja Laodikeaan.”

12 Käännyin nähdäkseni, mikä ääni minulle puhui, ja kun käännyin, näin seitsemän kultajalkaista lamppua 13 ja lamppujen keskellä hahmon, joka oli ihmisen kaltainen. Hänellä oli yllään pitkä viitta ja rinnan ympärillä kultainen vyö. 14 Hänen päänsä ja hiuksensa hohtivat valkoisina kuin valkoinen villa, kuin lumi, ja hänen silmänsä olivat kuin tulen liekit. 15 Hänen jalkansa välkehtivät kuin sulatusuunissa hehkuva pronssi, ja hänen äänensä oli kuin suurten vesien pauhu. 16 Hänellä oli oikeassa kädessään seitsemän tähteä, hänen suustaan pisti esiin kaksiteräinen, terävä miekka, ja hänen kasvonsa olivat kuin loistava keskipäivän aurinko. 17 Hänet nähdessäni minä vaivuin hänen jalkoihinsa kuin kuollut.

Mutta hän laski oikean kätensä päälleni ja sanoi: ”Älä pelkää. Minä olen ensimmäinen ja viimeinen, 18 iäti elävä. Minä olin kuollut, mutta nyt minä elän, elän aina ja ikuisesti. Minulla on kuoleman ja tuonelan avaimet. 19 Kirjoita siis, mitä näet: se, mikä on nyt, ja se, mikä on myöhemmin tapahtuva. 20 Sinä näit seitsemän tähteä oikeassa kädessäni ja seitsemän kultajalkaista lamppua, ja niiden salaisuus on tämä: seitsemän tähteä ovat seitsemän seurakunnan enkelit, ja seitsemän lamppua ovat ne seitsemän seurakuntaa.

Lue laajemmin: Ilm. 1:1–20

1 Jeesuksen Kristuksen ilmestys, jonka Jumala antoi hänelle näyttääkseen palvelijoilleen, mitä pian on tapahtuva.

Jumala lähetti enkelinsä ja ilmoitti kaiken tämän palvelijalleen Johannekselle, 2 joka nyt omalla todistuksellaan vahvistaa Jumalan sanan ja Jeesuksen Kristuksen todistuksen, kaiken minkä on nähnyt.

3 Autuas se, joka tämän toisille lukee, autuaat ne, jotka kuulevat nämä ennussanat ja ottavat varteen sen, mitä tähän kirjaan on kirjoitettu, sillä hetki on lähellä.

4 Johannes tervehtii Aasian maakunnan seitsemää seurakuntaa. Armoa ja rauhaa teille häneltä, joka on, joka oli ja joka on tuleva, ja niiltä seitsemältä hengeltä, jotka ovat hänen valtaistuimensa edessä, 5 ja Jeesukselta Kristukselta, luotettavalta todistajalta, joka on esikoisena noussut kuolleista ja on maailman kuninkaiden hallitsija!

Hänelle, joka rakastaa meitä ja on verellään vapauttanut meidät synneistämme, 6 hänelle, joka on tehnyt meidät kuningassuvuksi ja Jumalan, Isänsä, papeiksi, hänelle kunnia ja valta aina ja ikuisesti! Aamen.

7 – Katso, hän tulee pilvissä!
Kaikki ihmiset näkevät hänet,
nekin, jotka hänet lävistivät,
ja hänen tullessaan
vaikeroivat maailman kaikki kansat.
Näin on käyvä. Aamen.

8 ”Minä olen A ja O, alku ja loppu”, sanoo Herra Jumala, hän, joka on, joka oli ja joka on tuleva, Kaikkivaltias.

9 Minä, veljenne Johannes, jolla on sama ahdinko, valtakunta ja Jeesukselta tuleva kestävyys kuin teillä, olin joutunut Patmos-nimiselle saarelle, koska olin julistanut Jumalan sanaa ja todistanut Jeesuksesta. 10 Herran päivänä Henki valtasi minut, ja minä kuulin takaani kovan äänen, kuin olisi torveen puhallettu. 11 Ääni sanoi: ”Kirjoita, mitä näet, ja lähetä kirja seitsemälle seurakunnalle: Efesokseen, Smyrnaan, Pergamoniin, Tyatiraan, Sardekseen, Filadelfiaan ja Laodikeaan.”

12 Käännyin nähdäkseni, mikä ääni minulle puhui, ja kun käännyin, näin seitsemän kultajalkaista lamppua 13 ja lamppujen keskellä hahmon, joka oli ihmisen kaltainen. Hänellä oli yllään pitkä viitta ja rinnan ympärillä kultainen vyö. 14 Hänen päänsä ja hiuksensa hohtivat valkoisina kuin valkoinen villa, kuin lumi, ja hänen silmänsä olivat kuin tulen liekit. 15 Hänen jalkansa välkehtivät kuin sulatusuunissa hehkuva pronssi, ja hänen äänensä oli kuin suurten vesien pauhu. 16 Hänellä oli oikeassa kädessään seitsemän tähteä, hänen suustaan pisti esiin kaksiteräinen, terävä miekka, ja hänen kasvonsa olivat kuin loistava keskipäivän aurinko. 17 Hänet nähdessäni minä vaivuin hänen jalkoihinsa kuin kuollut.

Mutta hän laski oikean kätensä päälleni ja sanoi: ”Älä pelkää. Minä olen ensimmäinen ja viimeinen, 18 iäti elävä. Minä olin kuollut, mutta nyt minä elän, elän aina ja ikuisesti. Minulla on kuoleman ja tuonelan avaimet. 19 Kirjoita siis, mitä näet: se, mikä on nyt, ja se, mikä on myöhemmin tapahtuva. 20 Sinä näit seitsemän tähteä oikeassa kädessäni ja seitsemän kultajalkaista lamppua, ja niiden salaisuus on tämä: seitsemän tähteä ovat seitsemän seurakunnan enkelit, ja seitsemän lamppua ovat ne seitsemän seurakuntaa.

Oletko joutunut joskus olemaan eristyksissä ystävistäsi tai perheestäsi?

”En usko Jumalaan ennen kuin näen hänet omin silmin.” Näin kuulee sanottavan aika usein. Kuitenkin Jumala ilmestyy useimmiten salaisesti ja ei-näkyvästi, esimerkiksi ajatuksissamme tai toisten ihmisten sanoissa ja teoissa. Mutta joskus Jumala puhuu ihmiselle myös näkyjen ja unien kautta.

Tämän kirjan kirjoittaja on Johannes, joka oli yksi Jeesuksen opetuslapsista. Nyt hän oli vanha mies ja elänyt kristittynä jo pitkään. Hänet oli karkotettu Patmoksen saarelle uskonsa takia. Siellä, muista kristityistä eristyksissä, Jumala ilmestyi hänelle ja kertoi ihmeellistä tietoa viimeisistä ajoista. Ilmestys ei ollut tarkoitettu vain Johannekselle, vaan kaikille kristityille. Siksi se piti kirjoittaa heti muistiin. Johannes sai nähdä Jeesuksen sellaisena kuin hän ylösnousemuksensa jälkeen on: taivaallisena kuninkaana ja kuoleman voittajana. Kun Jeesus kerran tulee takaisin, kaikki ihmiset saavat nähdä hänen valtansa ja loistonsa.

”Minä tahdon tuntea Kristuksen ja hänen ylösnousemisensa voiman.”
Fil. 3:10
Keskustelukysymyksiä
  1. Mitkä kolme asiaa Johannes mainitsee sellaisiksi, jotka hän jakaa muiden kristittyjen kanssa? Mitä ajattelet niistä – sopivatko ne meidän aikamme kristittyihin?
  2. Mitä tämä kohta kertoo Jeesuksesta? Millaiselta Jeesus näytti Johanneksen näyssä?
  3. Miksi Johannes vaipui maahan kuin kuollut, vaikka hän tunsi Jeesuksen hyvin – olihan hän Jeesuksen opetuslapsi?
  4. Kiinnittääkö jokin asia erityisesti huomiosi tässä raamatunkohdassa? Mikä?
  5. Muuttaako tämä raamatunkohta kuvaasi Jeesuksesta? Millä tavalla?
Video: Esittelyssä Johanneksen ilmestys 1–11

Linkitetty BibleProjectin luvalla.

Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: