
“Joka pyrkii seurakunnan kaitsijan virkaan, tahtoo jaloon työhön.”
Edellinen teksti | Seuraava teksti |
Kuuntele podcastina
1. Tim. 3:1–13
1 Tämä sana on varma: joka pyrkii seurakunnan kaitsijan virkaan, tahtoo jaloon työhön. 2 Seurakunnan kaitsijan tulee olla moitteeton, yhden vaimon mies, raitis, harkitseva, rauhallinen, vieraanvarainen ja taitava opettamaan, 3 ei juomiseen taipuvainen, ei väkivaltainen eikä rahanahne, vaan lempeä ja sopuisa. 4 Hänen on pidettävä hyvää huolta perheestään, kasvatettava lapsensa tottelevaisiksi ja saavutettava kaikkien kunnioitus. 5 Jos joku ei osaa pitää huolta omasta perheestään, kuinka hän voisi huolehtia Jumalan seurakunnasta? 6 Hän ei saa olla vastakääntynyt, jotta hän ei ylpistyisi eikä joutuisi tuomittavaksi Paholaisen kanssa. 7 Hänen on nautittava myös ulkopuolisten arvonantoa, jottei hänestä puhuttaisi pahaa ja jottei hän lankeaisi Paholaisen virittämään ansaan.
8 Myös seurakunnanpalvelijoiden on oltava arvokkaita ja vilpittömiä. He eivät saa käyttää liikaa viiniä eivätkä tavoitella omaa hyötyään. 9 Heidän tulee tuntea uskon salaisuus ja pitää omatuntonsa puhtaana. 10 Myös heidät on ensin tutkittava, ja kun heidät on todettu moitteettomiksi, he saavat ryhtyä hoitamaan tehtäväänsä. 11 Samoin tulee naisten olla arvokkaita, eivätkä he saa puhua muista pahaa. Heidän on oltava raittiita ja kaikessa luotettavia. 12 Seurakunnanpalvelijan on oltava yhden vaimon mies, ja hänen on pidettävä hyvää huolta lapsistaan ja perheväestään. 13 Ne, jotka hoitavat virkansa hyvin, saavat arvostetun aseman ja voivat rohkeasti julistaa uskoa Kristukseen Jeesukseen.
Jos sinun pitäisi palkata työntekijä, mihin asioihin kiinnittäisit huomiota?
Paavali oli seurakuntien ”päävalmentaja” ja Timoteus nuori ja lahjakas johtajanalku. On hyvä muistaa, että seurakunnat – ja koko kristillinen usko – olivat vasta aivan alkusuoralla. Jokaisella ohjeella ja päätöksellä oli sen takia valtavan suuri merkitys myös jatkoa ajatellen, koska monessa tilanteessa kyseessä oli ennakkotapaus. Paavali oli ensimmäinen, joka perusti seurakuntia pakanoiden, eli ei-juutalaisten keskuuteen. Nyt hän ensimmäistä kertaa antoi ohjeita siihen, millä tavalla työtä tuli jatkaa, kun seurakunta oli vakiintunut. Koska nämä ohjeet ovat Raamatussa, Jumalan sanassa, ne on syytä ottaa vakavasti tänäänkin, vaikka kristinuskon ja seurakuntien asema on aivan toinen kuin Paavalin ja Timoteuksen aikaan.
Paavali neuvoi Timoteusta kiinnittämään huomiota erityisesti siihen, miten seurakunnan työntekijöiksi haluavat elävät. Tämä oli tärkeää, koska esimerkin voima on suurempi kuin puheiden. Ja näin on nykyäänkin: kukaan ei tee niin paljon hallaa evankeliumille kuin hurskaan oloinen saarnamies, joka saadaan kiinni salatusta rikoksesta tai valheesta.
Johtajan ominaisuuksien kehittymisessä on tärkeää sekä ihmisenä että kristittynä kasvaminen. Perheen johtaminen kasvattaa myös seurakunnan johtamiseen. Perheen johtamista taas auttaa se, että pitää avioliitostaan huolta. Avioliiton tasapainoisuuteen vaikuttaa se, millä tavalla on oppinut hoitamaan ihmissuhteitaan jo ennen avioliittoa. Jokaisessa elämäntilanteessa jo lapsuudesta lähtien voi pyrkiä elämään Raamatussa annetun rakkauden kaksoiskäskyn mukaan: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Jumala antaa kristitylle kasvun ja ohjaa oikeisiin tehtäviin.
1. Tess. 5:20

Edellinen teksti | Seuraava teksti |