”Minä uskon, että Jeesus Kristus on Jumalan Poika.”

Edellinen teksti Seuraava teksti

Kuuntele podcastina

Ap. t. 8:26–40

26 Herran enkeli puhui Filippokselle: ”Lähde etelään päin ja mene tielle, joka vie Jerusalemista Gazaan ja on autio.” 27 Filippos lähti sinne. Juuri silloin sitä tietä tuli mahtava etiopialainen hoviherra, eunukki, joka hoiti Etiopian kuningattaren eli kandaken koko omaisuutta. Hän oli käynyt Jerusalemissa pyhiinvaellusmatkalla 28 ja oli nyt palaamassa kotiin, istui vaunuissaan ja luki profeetta Jesajan kirjaa.

29 Henki sanoi Filippokselle: ”Mene lähemmäs ja pysyttele vaunujen vieressä.” 30 Filippos juoksi vaunujen luo, ja kuullessaan miehen lukevan profeetta Jesajaa hän sanoi: ”Sinä kyllä luet, mutta mahdatko ymmärtää?” 31 Mies vastasi: ”Kuinka ymmärtäisin, kun kukaan ei minua neuvo.” Hän pyysi Filipposta nousemaan vaunuihin ja istumaan vierellään. 32 Kohta, jota hän kirjasta luki, oli tämä:

– Niin kuin lammas hänet vietiin teuraaksi,
niin kuin karitsa, joka on ääneti keritsijänsä edessä,
ei hänkään suutansa avannut.
33 Kun hänet alennettiin, hänen tuomionsa otettiin pois.
Kuka voi laskea hänen jälkeläistensä määrän?
Hänen elämänsä otetaan pois maan päältä.

34 Hoviherra sanoi Filippokselle: ”Voisitko sanoa, kenestä profeetta puhuu, itsestäänkö vai jostakin toisesta?” 35 Filippos rupesi puhumaan, aloitti tuosta kirjoitusten kohdasta ja julisti miehelle evankeliumia Jeesuksesta.

36 Matkan jatkuessa he tulivat paikkaan, jossa oli vettä. Silloin hoviherra sanoi: ”Tässä on vettä. Estääkö mikään kastamasta minua?” [37 Filippos sanoi hänelle: ”Jos koko sydämestäsi uskot, se on mahdollista.” Hoviherra vastasi: ”Minä uskon, että Jeesus Kristus on Jumalan Poika.”] 38 Hän käski pysäyttää vaunut, ja he molemmat, Filippos ja hoviherra, astuivat veteen, ja Filippos kastoi hänet.

39 Kun he olivat nousseet vedestä, Herran Henki tempasi Filippoksen pois. Hoviherra ei enää nähnyt häntä mutta jatkoi iloisena matkaansa. 40 Filippos ilmaantui sitten Asdodiin. Evankeliumia julistaen hän kulki kaupungista kaupunkiin, kunnes tuli Kesareaan.

Mitä Jeesus merkitsee sinulle?

Jeesus oli antanut opetuslapsilleen tehtävän viedä sanomaa hänestä eteenpäin koko maailmaan. Helluntain jälkeen seurakunta kasvoikin Pyhän Hengen voimalla ja joka päivä siihen liittyi uusia ihmisiä, jotka ottivat vastaan evankeliumin eli sanoman Jeesuksesta. Evankeliumi oli kuitenkin levinnyt vasta Israelin alueella. Nyt Filippos sai aivan erityisen tehtävän viedä evankeliumia kotimaan rajojen ulkopuolelle. Tämä vaatimaton opetuslapsi lähetettiin kertomaan Jeesuksesta korkea-arvoiselle virkamiehelle. 

Hoviherra etsi vastauksia aivan oikeasta paikasta, Raamatusta. Pyhä Henki antoi hänelle avoimen mielen ottaa vastaan Filippoksen selitys. Ja lopulta hoviherra tunnusti Jeesuksen Jumalan pojaksi ja omaksi herrakseen. Sekä Filippoksella että hoviherralla oli oikea asenne. Filippos totteli Jumalan käskyä ja hoviherra kuunteli Filippoksen opetusta. Evankeliumi lähti näin leviämään Israelin rajojen ulkopuolelle: mitä todennäköisimmin hoviherra kertoi tapauksesta ja uskostaan myös kotimaassaan. Etiopiassa onkin ollut kristittyjä jo ensimmäisistä vuosisadoista alkaen.

Kuka on selittänyt sinulle raamatunkohtia, joita et ymmärrä? Kristityt lukevat edelleenkin Raamattua, ja tarjolla on myös paljon hyvää opetusta. Olet ehkä oppinut jotain uutta tämän RaamattuStartin kautta, mutta tämän lukuohjelman loputtuakin kannattaa jatkaa Raamattuun tutustumista. Voit liittyä raamattupiiriin, kuunnella opetuksia netissä tai seurakunnassa ja lukea hyviä Raamattua selittäviä kirjoja. Tärkeää opetusta antaa aivan erityisellä tavalla itse Pyhä Henki, joka avaa sinulle Raamattua, kun luet sitä rukoillen.

”Se, joka kuulee minun sanani ja uskoo minun lähettäjääni, on saanut ikuisen elämän.”
Joh. 5:24
Keskustelukysymyksiä ja ryhmätehtävä

Tehtävä ryhmälle ennen keskustelua

Tehdään ennen raamatunkohdan lukemista.

Ohjeistus: Kirjoita lapulle yksi Raamattua tai jotain raamatunkohtaa koskeva kysymys ja myös se, kenelle tämän kysymyksen haluaisit esittää.
Purku: Kerätään laput, jaetaan ne sekaisin ja luetaan ääneen kysymyksiä ja niiden kohdehenkilöitä, mutta ei vastata kysymyksiin. Jos on mahdollista, raamattupiirin ohjaaja välittää kysymykset eteenpäin tai etsii niihin vastauksia seuraavaksi kerraksi. Mutta kysymyksiin voi myös jättää vastaamatta – jo pelkkä niiden muodostaminen on hyödyllistä.

Keskustelukysymyksiä

 1. Miltä sinusta tuntuisi, jos sinut lähetettäisiin lähetystyöhön johonkin autioon paikkaan?
 2. Millaisia järjenvastaisia tekoja Filippos joutui tekemään? Miksi?
 3. Mikä osoittaa hoviherran lukeneen tosissaan Raamattua?
 4. Mitä sinä voit oppia hoviherran asenteesta Raamattuun?
 5. Mitä voit oppia Filippoksen asenteesta Raamattuun ja lähetystyöhön?
 6. Mitä luulet Filippoksen kertoneen Jeesuksesta? Mistä voidaan päätellä, että hän mainitsi myös Jeesuksen antaman lähetyskäskyn (Matt. 28:18–20)?
 7. Mikä sai hoviherran uskomaan?
 8. Mitä eri puolia lähetystyöstä tämä kertomus nostaa esiin?
 9. Miksi Raamattua pitää myös selittää?
 10. Missä olet viimeksi saanut kuulla tai lukea hyvää raamatunselitystä? Millainen raamatunselitys puhuttelee sinua? Mikä raamatunselityksissä on mielestäsi tärkeintä?
 11. Mikä seuraus uskon syntymisellä oli hoviherraan? Oletko itse kokenut tai nähnyt samaa?
Video: Jeesus – Faktaa vai fiktiota?

NUA on kahdeksanosainen sarja 3×5 minuutin opetusvideoita. Lue lisää ja rekisteröidy NUA:n käyttäjäksi sivulla rll.fi/nua
Julkaistu tekijän luvalla. Ethän jaa tätä videota.

Video: Apostolien teot 8–12

Linkitetty BibleProjectin luvalla.

Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: