”Sinä olet todella Jumalan Poika.”

Edellinen teksti Seuraava teksti

Kuuntele podcastina

Matt. 14:22–33

22 Heti sen jälkeen Jeesus käski opetuslasten nousta veneeseen ja mennä vastarannalle edeltäkäsin, sillä aikaa kun hän lähettäisi väen pois. 23 Kun ihmiset olivat lähteneet, hän nousi vuorelle rukoillakseen yksinäisyydessä. Illan tultua hän oli siellä yksin. 24 Vene oli jo hyvän matkan päässä rannasta ja ponnisteli aallokossa vastatuuleen.

25 Neljännen yövartion aikaan Jeesus tuli opetuslapsia kohti kävellen vettä pitkin. 26 Kun he näkivät hänen kävelevän järven aalloilla, he säikähtivät ja huusivat pelosta, sillä he luulivat näkevänsä aaveen. 27 Mutta samassa Jeesus jo puhui heille: ”Pysykää rauhallisina, minä tässä olen. Älkää pelätkö.” 28 Silloin Pietari sanoi hänelle: ”Herra, jos se olet sinä, niin käske minun tulla luoksesi vettä pitkin.” 29 ”Tule!” sanoi Jeesus. Pietari astui veneestä ja käveli vettä pitkin Jeesuksen luo. 30 Mutta huomatessaan, miten rajusti tuuli, hän pelästyi ja alkoi vajota. ”Herra, pelasta minut!” hän huusi. 31 Jeesus ojensi heti kätensä, tarttui häneen ja sanoi: ”Vähäinenpä on uskosi! Miksi aloit epäillä?”

32 Kun he olivat nousseet veneeseen, tuuli tyyntyi. 33 Ja kaikki, jotka veneessä olivat, polvistuivat hänen eteensä ja sanoivat: ”Sinä olet todella Jumalan Poika.”

Lue laajemmin: Matt. 14:22–36

22 Heti sen jälkeen Jeesus käski opetuslasten nousta veneeseen ja mennä vastarannalle edeltäkäsin, sillä aikaa kun hän lähettäisi väen pois. 23 Kun ihmiset olivat lähteneet, hän nousi vuorelle rukoillakseen yksinäisyydessä. Illan tultua hän oli siellä yksin. 24 Vene oli jo hyvän matkan päässä rannasta ja ponnisteli aallokossa vastatuuleen.

25 Neljännen yövartion aikaan Jeesus tuli opetuslapsia kohti kävellen vettä pitkin. 26 Kun he näkivät hänen kävelevän järven aalloilla, he säikähtivät ja huusivat pelosta, sillä he luulivat näkevänsä aaveen. 27 Mutta samassa Jeesus jo puhui heille: ”Pysykää rauhallisina, minä tässä olen. Älkää pelätkö.” 28 Silloin Pietari sanoi hänelle: ”Herra, jos se olet sinä, niin käske minun tulla luoksesi vettä pitkin.” 29 ”Tule!” sanoi Jeesus. Pietari astui veneestä ja käveli vettä pitkin Jeesuksen luo. 30 Mutta huomatessaan, miten rajusti tuuli, hän pelästyi ja alkoi vajota. ”Herra, pelasta minut!” hän huusi. 31 Jeesus ojensi heti kätensä, tarttui häneen ja sanoi: ”Vähäinenpä on uskosi! Miksi aloit epäillä?”

32 Kun he olivat nousseet veneeseen, tuuli tyyntyi. 33 Ja kaikki, jotka veneessä olivat, polvistuivat hänen eteensä ja sanoivat: ”Sinä olet todella Jumalan Poika.”

34 Päästyään järven yli he nousivat maihin Gennesaretissa. 35 Kun seudun ihmiset huomasivat, kuka oli tullut, he lähettivät sanan joka puolelle, ja niin kaikki sairaat tuotiin Jeesuksen luo. 36 He pyysivät saada edes koskettaa hänen viittansa tupsua, ja kaikki, jotka sitä koskettivat, parantuivat.

Ketä pyydät apuun kaikkein tiukimmissa elämäntilanteissasi?

Vaikka aallot tyrskysivät ja tuuli pauhasi, Pietari näki vain Jeesuksen. Ja mikä ihmeellistä: Jeesuksen, joka käveli myrskyävän veden päällä! Pietari halusi tehdä samoin kuin Jeesus, mestarinsa. Niin kauan kuin hän katsoi Jeesukseen, hän pysyi pinnalla. Mutta kun hän antoi pelolle vallan, hän alkoi upota. Mitä hän silloin teki? Pietari kutsui avukseen Jeesuksen, koska hän tiesi tämän olevan ainoa, johon voi aina luottaa.

Jeesus teki ihmeitään keskellä opetuslasten arkista elämää. Heistä useampikin oli kalastajia, joten veneessä kulkeminen oli heille aivan tuttua ja helppoa. He tunsivat järven ja sen tuulet. Mutta useammankin kerran Jeesus yllätti heidät juuri tässä heille tutuimmassa ympäristössä: hän antoi valtavan kalansaaliin aivan yllättävästä paikasta, hän tyynnytti kovan myrskyn ja pystyi jopa kävelemään myrskyävän veden päällä. Tämä kaikki todisti vahvasti, että hän oli enemmän kuin hyvä ja viisas opettaja – hän oli Jumalan Poika.

Pietari sai luottaa Jeesukseen jopa tällaisessa nolossa tilanteessa, kun oli ilmiselvää, että hänen uskonsa ei ollut kovin vahva. Jeesus on aina vierellämme eikä koskaan kiellä apuaan, ei silloinkaan, kun uskomme horjuu. Hän on uskollinen ja auttaa meitä.

”Totisesti: jos teillä olisi uskoa edes sinapinsiemenen verran, te voisitte sanoa tälle vuorelle: ’Siirry täältä tuonne’, ja se siirtyisi. Mikään ei olisi teille mahdotonta.”
Matt. 17:20
Keskustelukysymyksiä ja ryhmätehtävä

Tehtävä ryhmälle ennen keskustelua

Tehdään ennen raamatunkohdan lukemista. Mennään pareittain.

Ohjeistus: Kirjoittakaa ranskalaisin viivoin lista kaikista yksityiskohdista, joita muistatte aiheesta ”Jeesus kävelee veden päällä”. Huom! Ei saa katsoa Raamatusta.
Purku: Yksi pareista voi lukea ääneen omat muistiinpanonsa ja muut tehdä siihen tarvittavia lisäyksiä. Ei haittaa, jos joku kohta on muistettu väärin – se korjaantuu, kun kertomus luetaan Raamatusta.

Keskustelukysymyksiä

 1. Mikä on mielestäsi tämän kertomuksen huippukohta?
 2. Juuri edellisenä iltana Jeesus oli ruokkinut viidellä leivällä ja kahdella kalalla viisituhatta miestä. Ketkä olivat veden päällä kävelyn todistajat?
 3. Miksi Jeesus viivytteli rannalla, vaikka opetuslapset ponnistelivat myrskyssä?
 4. Oletko itse kokenut Jumalan olevan kaukana, silloin kun sinulla on ollut vaikeaa? Millaisessa tilanteessa?
 5. Miksi Jeesus rukoili yksinäisyydessä – tässä tilanteessa ja usein muulloinkin?
 6. Millaisia kokemuksia sinulla on yksinäisistä hetkistä yksin Jumalan kanssa?
 7. Minkä voimalla Pietari uskalsi astua veteen?
 8. Mitä pelastus on tämän raamatunkohdan perusteella?
 9. Millaiset asiat pelottavat sinua? Millaisissa tilanteissa pelko tuntuu uskoa ja Jumalaakin suuremmalta?
 10. Millaisen lohdutuksen saamme omiin pelkoihimme jakeen 31 sanoista?
 11. Mikä osoittaa sen, että Jeesus ei turhaan sallinut tätä koettelemusta opetuslapsilleen?
Arkeologiaa: Jeesus-vene Gennesaretin järvessä

Helmikuussa 1986 Gennesaretinjärven pinta oli poikkeuksellisen matalalla. Kalastajaveljekset Moshe ja Yuval Lufan kulkivat ihmettelemässä kuivaksi maaksi muuttunutta järven pohjaa ja huomasivat pohjamudasta pilkistävän veneen reunan. Paikalle hälytettiin Israelin vesiarkeologian asiantuntija Shelley Wachsmann. Hän tunnisti veneen rakenteesta, että sen täytyi olla todella muinainen. Löytö herätti valtavaa kiinnostusta alusta alkaen. Hauras vene oli vaikea kaivaa esiin niin, ettei se murentunut heti käsiin. Kun mudassa uinuva aarre alkoi saada veneen muotoa, se päällystettiin ruiskutettavalla polyuretaanilla. Sateiden takia kaivauksen ympärille rakennetut padot purettiin ja vettä päästettiin veneen ympärille. Hetken kuluttua vene ui ensimmäistä kertaa kahteen tuhanteen vuoteen Gennesaretinjärvessä.

Veneen pituus on 8,27 metriä ja leveys 1,3 metriä. Venettä oli korjattu usein, joten sitä on ehkä käytetty useiden vuosikymmenien ajan. Sitä rakennettaessa ja korjailtaessa oli hyödynnetty yhtätoista eri puulajia. Tällaisia veneitä on käytetty Lähi-idässä vuosien 100 eKr.- 200 jKr. välisenä aikana. Eri puuosista tehty radiohiiliajoitus antoi veneen iäksi ajanjakson n. 50 eKr.- 50 jKr. Veneessä on ollut paikka neljälle soutajalle ja perämiehelle. Wachsmann huomasi, että Josefus kuvasi juutalaissodan aikaisen meritaistelun veneitä juuri sellaisiksi, joissa on neljä soutajaa ja perämies. Lisäksi hän huomautti, että tämä sopii Markuksen evankeliumin kuvaukseen, jossa veneessä olivat Jaakob, Johannes, näiden isä sekä palkkalaiset (Mark. 1:19–20).

(Eero Junkkaala: Arkeologian aarteita, s. 146–150. Perussanoma 2019.)

Kuva: Gennesaretin järven vene. Berthold Werner, Public domain, via Wikimedia Commons

Video: Esittelyssä Matteuksen evankeliumi 14–28

Linkitetty BibleProjectin luvalla.

Edellinen teksti Seuraava teksti
Jaa sivu: