“Hän poltti Herran temppelin ja kuninkaan palatsin ja kaikki Jerusalemin talot.”
Edellinen teksti | Seuraava teksti |
Kuuntele podcastina
2. Kun. 25:1–11
Sidkia nousi kapinaan Babylonian kuningasta vastaan. 1 Niinpä sitten hänen yhdeksäntenä hallitusvuotenaan, kymmenennen kuun kymmenentenä päivänä, Babylonian kuningas Nebukadnessar tuli sotajoukkoineen Jerusalemin edustalle, ja joukot leiriytyivät kaupungin luo. Sen ympärille rakennettiin piiritysvallit, 2 ja kaupunki oli saarroksissa kuningas Sidkian yhdenteentoista hallitusvuoteen saakka. 3 Nälänhätä yltyi kaupungissa pahaksi. Sen asukkailla ei ollut enää ruoan murentakaan, ja niin tuon vuoden neljännen kuun yhdeksäntenä päivänä 4 kaupungin puolustus murtui. Babylonialaisia oli joka puolella kaupungin ympärillä, mutta kaikki puolustajat pääsivät yöllä pakoon Kaksoismuurin portista, joka oli kuninkaan puutarhan kohdalla. Kuningas pakeni miehineen Jordanille päin, 5 mutta babylonialaisten joukot ajoivat häntä takaa ja tavoittivat hänet Jerikon tasangolla. Koko hänen sotajoukkonsa oli silloin jo hajaantunut hänen luotaan. 6 Sidkia otettiin vangiksi ja tuotiin Babylonian kuninkaan luo Riblaan. Siellä hänelle julistettiin tuomio. 7 Hänen poikansa surmattiin hänen nähtensä, ja sitten häneltä itseltään sokaistiin silmät. Hänet pantiin pronssikahleisiin ja vietiin Babyloniin.
8 Viidennen kuun seitsemäntenä päivänä, Babylonian kuninkaan Nebukadnessarin hallitessa yhdeksättätoista vuottaan, kuninkaan henkikaartin päällikkö Nebusaradan tuli Jerusalemiin. 9 Hän poltti Herran temppelin ja kuninkaan palatsin ja kaikki Jerusalemin talot, jokaisen suuren rakennuksen hän sytytti tuleen. 10 Kaldealaisten sotajoukko, joka oli henkikaartin päällikön mukana, repi Jerusalemin muurit joka puolelta maahan. 11 Sitten henkikaartin päällikkö Nebusaradan vei pakkosiirtolaisuuteen loputkin, mitä kansasta oli kaupungissa jäljellä. Hän vei nekin, jotka olivat itse siirtyneet Babylonian kuninkaan puolelle, sekä loput kaupungin käsityöläisistä.
Millä tavalla suhtaudun elämäni vastoinkäymisiin?
Salomon rakennuttama temppeli oli tullut tiensä päähän. Mutta mikä pahinta, koko Israelin kansaa näytti kohtaavan täydellinen tuho. Miten tähän tilanteeseen oli tultu?
Salomon jälkeen valtakunta oli jakautunut kahtia, pohjois- ja etelävaltioon. Kummassakin oli oma kuninkaansa, jotka välillä jopa sotivat keskenään. Kuninkaiden ajan historia on surullista luettavaa: suurin osa heistä palvoi epäjumalia ja sai kansankin tekemään samoin. Monet profeetat yrittivät puhua järkeä kuninkaille ja kansalle, mutta heitä ei kuunneltu. Pakkosiirtolaisuus oli vääjäämätön seuraus kansan uskottomuudesta Jumalaa kohtaan.
Olet ehkä itsekin ollut tilanteessa, jossa kaikki tuntuu olevan lopussa. Eräs mies kertoi päivästä, jonka hän oli luullut olevan elämänsä viimeinen: konkurssin, avioeron ja alkoholismin musertamana hän oli päättänyt tappaa itsensä tietyssä paikassa, mutta olikin matkalla mennyt kirkkoon lämmittelemään. Kirkossa oli menossa iltamessu, ja mies oli kuullut Jumalan kutsun. Hän ei tehnytkään itsemurhaa, vaan on nykyään taas työssä, uudestaan naimisissa ja toimii seurakunnan vapaaehtoisena.
Ei siis ole samantekevää, mihin hakeudut tai ketä kuuntelet toivottomassa tilanteessa. Mene silloin Jumalan luokse, avaa Raamattu ja rukoile tai hakeudu kristittyjen seuraan ja pyydä esirukousta. Israelin kansakin sai huomata, että Jumala ei ollutkaan hylännyt sitä, ja heidän uskonsa kasvoi ja vahvistui. Lopulta he pääsivät myös takaisin omaan maahansa.
Ps. 119:96
Edellinen teksti | Seuraava teksti |